Novoteks: Uplaćeni doprinosi iz programa socijalnog zbrinjavanja radnika | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Novoteks: Uplaćeni doprinosi iz programa socijalnog zbrinjavanja radnika

Izvor: Srna | Datum:09.03.2018.

Fond PIO Republike Srpske uplatio je 1.579.968 KM na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za socijalno zbrinjavanje radnika po javnom pozivu od 1. avgusta do 31. decembra 2017. godine i oni tom uplatom stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Sredstva su odobrena odlukama Vlade Republike Srpske iz februara ove godine. 

Prvom odlukom od 8. februara, 487.497 KM raspoređuje se Fondu PIO za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 73 radnika iz 29 preduzeća koji tako stiču uslove za starosnu penziju. 

Drugom odlukom od 14. februara 1.092.471 KM raspoređuje se Fondu PIO za uplatu doprinosa za radnike četiri preduzeća u stečaju, i ro za 119 radnika "Građevinara" iz Novog Grada, 34 radnika "Komunalca" iz Ljubinja, 80 radnika čelinačkog "25. novembra" i za sve radnike Industrije konfekcije "Novoteks" iz Trebinja, do 30. novembra 1999. godine, staž u trajanju jedna godina-dva mjeseca. 

Ovom uplatom zaključno sa 31. decembrom 2017. godine izvršene su obaveze prema svim radnicima prijavljenim po javnom pozivu Fonda PIO, a na koji pravo imaju osiguranici u bivšim državnim preduzećima, akcionarskim društvima u većinskom vlasništvu Republike i zemljoradničkim zadrugama. 

 

Nakon uplate ovi radnici mogu odmah podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju kod Fonda PIO Republike Srpske. 

Iz Fonda PIO podsjećaju da je, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske od 31. januara ove godine, Fond objavio javni poziv poslodavcima da prijave radnike za program socijalnog zbrinjavanja u 2018. godini. 

Iz Fonda podsjećaju da je od 2004. godine u primjeni program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla, i ovom uplatom je do 31. decembra prošle godine zbrinuto ukupno 61.177 radnika iz 458 preduzeća. 

Za realizaciju socijalnog programa Vlada Republike Srpske je uplatila ukupno 178,68 miliona KM. 

Od ukupnog iznosa, za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje uplaćeno je 160,3 miliona KM, a za doprinose za nezaposlenost 18,4 miliona KM.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: