Nevesinjski krompir na korak do brenda | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Nevesinjski krompir na korak do brenda

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:13.04.2018.

U organizaciji Udruženja proizvođača nevesinjskog krompira Nevesinje, danas je održano stručno predavanje „Predstavljanje proizvođačke specifikacije nevesinjskog krompira, na kome su govorili doc. dr Grujica Vico sa Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu i prof. dr Drago Milošević sa Agronomskog fakuleta u Čačku.

Nevesinjski proizvođači krompira na samom su kraju da dobiju zaštitu geografskog porijekla i originalnosti krompira i ovaj proizvod prodaju pod imenom „Nevesinjski“ na domaćem i inostranom tržištu, i tako sačuvaju tradicionalnu proizvodnju i postignu veću tržišnu vrijednost.

Doc. dr Grujica Vico istakao je da je danas prezentovan prijedlog završne verzije, na kojoj će se još raditi dodatna recenzija od strane stučnih lica sa kompletnim prilozima.

On je izrazio nadu da će se već narednog mjeseca ući u sljedeću fazu, a to je zahtjev za usklađivanje određenih koraka koji slijede u ovom procesu.

– U skladu sa podzakonskim aktima koje uređuju ovu oblast u BiH, mi smo pristupili izradi proizvođačke specifikacije za nevesinjski krompir – rekao je Vico i dodao da je proteklih par mjeseci urađeno puno, ali da sam proces zahtijeva jedan multidisciplinaran pristup.

Prof. dr Drago Milošević održao je predavanje na temu „Aktuelna problematika u tehnologiji proizvodnje, zaštiti i čuvanju krompira“.

– Davne 1994. godine boravio sam u Nevesinju gdje sam na stručnom predavanju promovisao ovo područje kao idealno za proizvodnju sjemenskog krompira i danas sam ponovo ovdje da bi podržao registraciju nevesinjskog krompira – naglasio je Milošević.

Prisutne je pozdravio i načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović i istakao da Nevesinje identifikuju tri stvari, istorija, Nevesinjska Olimpijada i nevesinjski krompir.

– Nadamo se da će ovaj proces brendiranja pomoći našim poljoprivrednicima da proizvodnju krompira podignu na viši nivo - rekao je Avdalović.

Opština Nevesinje je pokrenula proces zaštite nevesinjskog krompira kao proizvoda prepoznatljivog georafskog porijekla i originalnosti prošle godine. Potom je Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Opštine Nevesinje iniciralo osnivanje Udruženja proizvođača nevesinjskog krompira, animirajući proizvođače da se aktivnije uključe u ovu priču sa zajedničkim ciljem da ovaj prehrambeni proizvod dobije zaštićenu proizvodnu oznaku u BiH .


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: