Carinske pogodnosti za građane i privrednike | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Carinske pogodnosti za građane i privrednike

Izvor: SRNA | Datum:19.04.2018.

Primjena Odluke o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje od 25. aprila, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz UIO navode da je u skladu sa tom odlukom došlo do određenih izmjena kada je riječ o visini iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina.

"Kada fizičko lice ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava na 600 KM", precizira se u saopštenju.

Iz UIO podsjećaju da su prema trenutnim propisima za građane BiH koji putem pošte dobijaju pakete iz inostranstva, plaćanja uvoznih dažbina oslobođeni paketi zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM.

"Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i plaća je prilikom narudžbe. S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM, ukoliko ih fizička lica iz BiH dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja", dodaje se u saopštenju.

Iz UIO ističu da na pomenutoj robi mora biti vidljivo da je namijenjena za vlastite potrebe i ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH.

"Kad je riječ o privrednicima, nova odluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju, uvođenje nove odnosno osuvremenjavanje postojeće porizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost", dodaje se u saopštenju.

Iz UIO napominju da je odlukom predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog stranog lica, tačnije sredstva za obavljanje registrovane djelatnosti i njihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obaljanje djelatnosti.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: