U prvom kvartalu izvoz veći za 31,2 odsto | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

U prvom kvartalu izvoz veći za 31,2 odsto

Izvor: srna | Datum:03.05.2018.

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,3 milijardi dolara, pri čemu je vrijednost izvoza veća za 31,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog iznosa, vrijednost ostvarenog izvoza bila je nešto veća od 557 miliona dolara, a uvoza 745,03 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog uvoza je bila veća za 34,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 74,8 odsto.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 183,25 miliona dolara bio je sa Srbijom, zatim 164,9 miliona dolara sa Italijom, dok je spoljnotrgovinska razmjena sa Njemačkom bila 112,7 miliona dolara.

Posmatrane prema ekonomskoj grupaciji zemalja, Srpska je u prvom kvartalu ove godine sa zemljama EU ostvarila izvoz od 412,5 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila 371,1 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prvom kvartalu veća je za 29,9 odsto, a uvoza je veća za 23,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je u ovom kvartalu Srpska zabilježila najveću procentualnu pokrivenost uvoza izvozom, uz dalje kretanje suficita u poslovanju sa EU, koja je njen najznačajniji privredni partner.

"U ovom posmatranom periodu, kada se posmatra pokrivenost uvoza izvozom, Republika Srpska je utrostručila izvoz u Hrvatsku, dva i po puta više je izvezla u Austriju, udvostručila izvoz u Holandiju. Istovremeno je, kada se posmatraju raniji periodi, došlo do blagog pada izvoza u Italiju i skoro četvrtinu manjeg izvoza u Njemačku", navela je Stojadinovićeva.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: