План производње ХЕТ-а премашен за више од 50 одсто | Херцег Телевизија Требиње

Привреда

План производње ХЕТ-а премашен за више од 50 одсто

Извор: Срна | Датум:05.05.2018.

Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ су у прва четири мјесеца ове године произвеле 564 гигават часа електричне енергије, чиме је за 52,59 одсто премашена планирана производња, потврдио је Срни извршни директор за управљање системом ХЕТ-а Александар Вујић.

Он каже да су овакви резултати постигнути због повољне хидролошке ситуације и високе коте акумулације Билећа, максималним ангажовањем Хидроелектране /ХЕ/ Дубровник уз потребан рад ХЕ Требиње 1.

Вујић напомиње да је само у априлу производњом од 137,89 гигават часова премашен мјесечни план за 30 одсто, истичући да је просјечан доток у акумулацију Билећа током протеклог мјесеца био 102 метра кубна у секунди и да је на нивоу очекиваних мјесечних вриједности.

"Крајем мјесеца термин планиран за безводно стање и ревизију цјевовода за Дубровник искориштен је за прикључење система за наводњавање Требињског поља, који је тренутно у изградњи, тако да у наступајућем љетном сушном периоду неће бити прекида приликом наводњавања, као ни прекида водоснабдијевања Херцег Новог", поручио је Вујић.

Он каже да су воде у Дабарском и Фатничком пољу преведене у акумулацију Билећа у предвиђеном року, прије 1. маја.

"Знатна корисна запремина акумулације Билећа, са тренутном котом од 387,7 метара надморске висине гарантује производњу електричне енергије система ХЕТ-а и сигурно напајање електричном енергијом потрошача у Републици Српској у наступајућем периоду", истиче Вујић.


Категорија: Привреда

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: