Zlatna medalja iz Londona za 'Veliku rezervu' vinarije 'Tvrdoš' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Zlatna medalja iz Londona za 'Veliku rezervu' vinarije 'Tvrdoš'

Izvor: RTRS | Datum:01.06.2018.

Hercegovina - najveće vinogorje Srpske, već je u svjetskim okvirima prepoznata kao region gdje nastaju vrhunska vina. Potvrda je stigla i sa prestižnog svjetskog takmičenja iz Londona, i to zlatna medalja za vranac "Velika rezerva" vinarije Tvrdoš. Uspjeh herecegovačkih vinara značajan je za razvoj vinarstva u Srpskoj, i osvajanje svjetskog tržišta.

Vranac "potekao" od grođža iz trebinjskog vinogorja, na prestižnoj svjetskoj vinskoj smotri zavrijedio je najbolje ocjene kritičara i sudija, i to među 16.900 vina. Ova zlatna medalja najveći je uspjeh dosad za sva vina i vinarije iz Srpske, i jedino zlato među bh. vinima na ovogodišnjem takmičenju.

"Ovo je značajna nagrada ne samo za naš podrum nego za cijelu Republiku Srpsku, jer time pokazujemo da je ovo mjesto u svjetskim okvirima gdje mogu da se naprave svjetska vina vrhunskog kvaliteta", izjavio je direktor Vinarije "Tvrdoš" Tihomir Kuduz.

Potvrde kvaliteta, poput ove, presudne su za dobro pozicioniranje Srpske na svjetskom tržištu. Vrhunski kvalitet vina i stalna nadgradnja vinarstva u Herecgovini utemeljeni su na viševjekovnoj tradiciji i odličnim prirodnim uslovima za uzgoj različitih sorti vinove loze.

"Postoji jedna stara narodna pjesma u kojoj se pominje manastir Tvrdoš. Njeni stihovi govore da su manastirske izbe bile ispunjene vinom što znači da se u tom periodu proizvodilo vino ovom manastiru i da tradicija pravljenja vina seže još iz tog perioda. Dokaz za to je i ovaj očuvani podrum u kojem su, kada je otkriven, na zidovima pronađeni ostaci vina", priča Kuduz.

Osim što trebinjski vinari otvraju vrata svjetskih tržišta, godinama unazad doprinose i razvoju vinskog turizma. Samo manastirske podrume u Tvrdošu tokom ljetne sezone posjeti oko 250.000 turista.

Uz zlatnu medalju iz Lonodna su stigle i dvije bronze za vina "Vranac" i "Hum"(Kaberne Sovinjon). U narednom periodu u planu je proširenje sortimenta bijelih vina, a posebno mjesto svakako ostaje za autohtonu herecgovačku žilavka.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: