'Stan na dan' napušta sivu zonu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

'Stan na dan' napušta sivu zonu

Izvor: Glas Srpske | Datum:07.06.2018.

Da bi stali u kraj nelegalnom izdavanju po principu “stan na dan” inspektori su pojačali kontrole, a sve više stanodavaca, mahom iz Banjaluke i Trebinja, u strahu od kazni odlučili su da ozakone ovu djelatnost.

Prema podacima Inspektorata RS, inspektori su protekli mjesec kontrolisali 57 subjekata na području Trebinja.

- Nakon kontrole, 17 subjekata se registrovalo, dok je za 40 subjekata ostavljen rok da to učine. Deset subjekata je uklonilo s oglašivača ponude o pružanju usluga, dok u jednom slučaju broj naveden u oglasu nije bio aktivan i nije ni moguće rezervisati apartman. Pojačane su kontrole i na području Banjaluke, gdje su lica koja pružaju ove usluge uvidjela benefite legalnog rada, pa je oko 70 odsto njih registrovalo rad ili je u procesu registracije, dok se manji broj izjasnio da odustaje od iznajmljivanja - rekla je portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Direktor Turističke organizacije Trebinja Marko Radić kaže da je za mjesec u ovom gradu registrovano 30 smještajnih kapaciteta, odnosno oko 150 kreveta.

- Da bismo stimulisali sve one koji registruju privatni smještaj, sproveli smo akciju dodjele vaučera u vrijednosti od 200 do 400 KM za kupovinu opreme za stanove - kaže Radić. Dodao je da je zadovoljan odzivom te da je do sada na području grada registrovano oko 1.000 kreveta. 

U Turističkoj organizaciji Banjaluka rekli su da su zaključili 24 ugovora o pružanju usluga u kojima je TOBL posrednik.

- Svakodnevno se javljaju zainteresovani. Vlasnik stana se može registrovati kao privredno društvo, da obavlja djelatnost kao preduzetnik, u vidu osnovnog i dopunskog zanimanja, te kao fizičko lice - objasnili su u TOBL-u i dodali da, prema ugovoru o posredovanju, onaj ko registruje djelatnost “stan na dan” dobija i mogućnost svojevrsne preporuke od TOBL-a.

Kratkoročno iznajmljivanje stanova posljednjih godina postalo je jedan od popularnijih i najlakših načina zarade širom RS, a razlog zbog kojeg se sve češće na te varijante odlučuju strani, ali i domaći, turisti su drastično niže cijene nego u hotelima. Cijena “stana na dan” kreće se, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, od 30 do 80 KM, a u cijenu su uključeni i režije, parking, čista posteljina i peškiri.

Oglasi
Tržišni inspektori iznajmljivanje stanova kontrolišu na osnovu informacija koje im dostave drugi organi, kao i putem reklama na internet stranicama i oglasima o izdavanju apartmana i soba po principu “stan na dan”. Inspekcija kontaktira zakupodavce, poziva ih da se izjasne na navode iz oglasa i obavlja kontrole na licu mjesta.

- Cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire - kaže Dušanka Makivić.

Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: