ERS: Plan proizvodnje premašile i hidroelektrana i termoelektrane | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

ERS: Plan proizvodnje premašile i hidroelektrana i termoelektrane

Izvor: herceg tv | Datum:10.06.2018.

Elektroprivreda RS zajedno sa svojim zavisnim preduzećima u ovoj godini obara sve rekorde proizvodnje. Čelnici kažu da za razliku od prošle ove godine sve ide na ruku. Plan proizvodnje premašile su i hidroelektrana ali i termoelektrane.


Tome u prilog ide podatak da su Hidroelektrane na Trebišnjici za prva četiri mjeseca i 20 dana ostvarile proizvodnju identičnu cijeloj prethodnoj godini. Inače HET, HE Bočac, Hidrolektrane na Drini su ostvarile za prvih 5 mjeseci 37% iznad plana proizvodnje električne energije. Termoelektrane su takođe ostvarile prebačaj u proizvodnji otprilike nekih 10%. Njihova proizvodnja je 1450 GWh za prvih pet mjeseci.

I narednih mjeseci očekuje se dobra proizvodnja. Planirani su i remonti HE Dubrovnik ali i termoelektrana Gacko i Ugljevik. U direkciji za proizvodnju očekuju uspješan poslovni rezultat na kraju ove godine.

"Smatramo da su realna očekivanja da se ispuni godišnji plan proizvodnje koji iznosi 1591 GWh", kaže Branislav Rupar, direktor Direkcije za proizvodnju u ERS.

Prošlogodišnja hidrologija bila je katastrofalna za elektronergetski sistem Srpske. Hidroelektranama je falilo vode, TE "Ugljevik" je bila u kapitalnom remontu pa je TE "Gacko" bila oslonac sistema i ostvarila rekordne sate na mreži.


Kategorija: Privreda

Najčitanije u ovoj kategoriji: