Kasa javnih prihoda Republike Srpske 'teška' 1,2 milijarde KM | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Kasa javnih prihoda Republike Srpske 'teška' 1,2 milijarde KM

Izvor: rtrs | Datum:04.07.2018.

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila ukupno 1,21 milijardu maraka, što je za 64,6 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine, što ukazuje na dalji nastavak pozitivnog trenda u naplati javnih prihoda u Srpskoj, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Tako su u prvih šest mjeseci ove godine direktni porezi naplaćeni u iznosu od 285,2 miliona maraka, što je za 33,1 milion KM ili 13 odsto više nego u uporednom periodu. U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 139,3 miliona KM, što je za 20,6 miliona KM ili 17 procenata više. U ovom periodu porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 124,2 miliona maraka ili osam odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 7,3 miliona KM ili četiri procenta više. Takođe, povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prvih šest mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 14,5 miliona KM, što je za 3,5 miliona KM ili 32 procenta više u odnosu na uporedni period, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju doprinosi, u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeni su u iznosu od 715,1 milion KM, što je za 15,1 milion KM ili dva odsto više nego u prvih šest mjeseci 2017. godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 405,5 miliona maraka ili 20,6 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 256,1 milion maraka što je manje za tri procenta u odnosu na uporedni period. Pored toga, rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 34,3 miliona KM ili 17 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 16,7 miliona KM ili 15 procenata manje. Naime, Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2%, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2%, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu Republike Srpske , odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje Reppublike Srpske.

U saopštenju se navodi da je kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-jun ove godine ostvarena naplata od 199 miliona KM, što je za tri odsto ili 5,6 miliona maraka više nego u istom periodu 2017. godine. Tako su takse i naknade naplaćene u iznosu od 117,5 miliona maraka, što je za 10,7 miliona maraka manje. Naime, glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta. U prvih šest mjeseci ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 13,3 miliona maraka ili sedam procenata više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 9,3 miliona KM ili šest odsto manje. Kada je u pitanju ovaj segment javnih prihoda, treba istaći i da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 33,3 miliona maraka, što je za 9,1 milion KM više nego u prvih šest mjeseci 2017. godine. Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-jun 2018. godine naplaćene u iznosu od 25,5 miliona KM, što je za 38 odsto više nego u uporednom periodu.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih šest mjeseci 2018. godine su naplaćene u iznosu od 15.478.123 KM, što je povećanje za 10,8 miliona maraka.

Inače, u periodu januar-jun ove godine na području Republike Srpske registrovano je 688 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.476 poreskih obveznika-preduzetnika, dok su istovremeno odjavljena 152 poreska obveznika-pravna lica i 528 poreskih obveznika-preduzetnika, ističe se u saopštenju Poreske uprave Srpske.

Tabelarni prikaz ostvarenja naplate javnih prihoda u periodu januar-jun 2018. godine, te poređenje sa naplatom iz istog perioda 2017. godine postavljen je na internet stranici Poreske uprave Republike Srpske www.poreskaupravars.org.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: