Kroz program javnih investicija Vlada ulaže 850.000 KM u Bileću | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Kroz program javnih investicija Vlada ulaže 850.000 KM u Bileću

Izvor: RTRS | Datum:14.07.2018.

Vlada Republike Srpske tokom ove godine u opštinu Bileća ulaže 850.000 KM kroz program javnih investicija. Odoboreni projekti i projekti predloženi za odobravanje u ovoj godini, između ostalih, su izgradnja vodovoda u selu Baljci, te nekoliko projekata izgradnje i rekonstrukcije lokalne putne infrastrukture, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Bileća je obuhvaćena i projektom izgradnje Hidroelektrane "Dabar" koji će se realizovati u narednom periodu i predstavlja jedan od najvažnijih energetskih objekata u sistemu "Gornji horizonti", te spada u red najvećih investicionih projekata u regonu.

Hidroelektrane na Trebišnjici i Hidroelektrana "Dabar" nedavno su raspisali međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE "Dabar" po sistemu "ključ u ruke", vrijedan oko 400 miliona KM.

Prema podacima Vlade, od 2006. godine do danas po različitim programima, iz Razvojnog programa i iz Budžeta Srpske, u Bileću je uloženo oko 38 miliona KM a, pored podrške Vlade, kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske plasirano je oko 13,4 miliona KM.

"Iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Bileća, Vlada je odobrila oko 3,7 miliona KM, od čega 2,35 miliona KM za projekat rekonstrukcije kanalizacionog sistema i izgradnje sistema za tretman otpadnih voda. Kroz projekat `Vodovod i kanalizacija` u prethodnom periodu uloženo je dodatnih 1,8 miliona KM", rečeno je Srni u Vladi Srpske.

U saradnji sa BORS-om i organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata u opštini Bileća relaizovani su mnogi projekti od kojih je najznačajniji program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je Vlada Srpske izdvojila oko dva miliona KM, a kroz ovaj program zbrinuto je 96 porodica.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Bileća zbrinuto je oko 1.800 radnika, za šta je utrošeno gotovo pet miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja od 2007. godine zaposleno 207 lica, za što je utrošeno oko milion KM.

"Za projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka i alternativnog smještaja za izbjegla i raseljena lica od 2006. do 2017. godine u Bileći je izdvojeno više od 420.000 KM. Izgradnja 15 stambenih jedinica je u toku, a završetak radova planiran je za mart 2019. godine. Vrijednost radova je oko 900.000 KM", objašnjavaju u Vladi Srpske.

Vlada Republike Srpske u Bileći je realizovala i aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza i sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, te je po tom osnovu od 2006. godine izdvojeno oko 1,8 miliona KM.

"U oblasti poljoprivrede na području Bileće uloženo je oko deset miliona KM, kroz podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela te projekte komunalne infrastrukture, dok je u izgradnju i rekonstrukciju magistralnih i pristupnih puteva na području ove opštine od 2006. do 2018. godine uloženo gotovo sedam miliona KM", kažu u Vladi Srpske.

Vlada u opštini Bileća kontinuirano ulaže i u adaptaciju, sanaciju i opremanje ambulanti porodične medicine i nabavku medicinske opreme, za šta je izdvojeno oko 1,2 miliona KM.

U periodu od 2006. do 2018. godine, u izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju škola na području ove lokalne zajednice iz sredstva Razvojnog programa i iz Budžeta Republike izdvojeno je oko 210.000 KM, dok je kroz projekte uvođenja informacionih sistema u institucije osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i za nabavku računara, izdvojeno oko 360.000 KM.

Krog program energetske efikasnosti u Osnovnu školu "Sveti Sava" uloženo je dodatnih 700.000 KM.

"Kroz projekte iz resora porodice, omladine i sporta, izgrađeno je pet kuća za porodice sa petoro i više djece ukupne vrijednosti 445.000 KM, dok je za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata uloženo 378.000 KM", podaci su Vlade Srpske.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: