Održano predavanje o plasteničkoj proizvodnji: Budućnost trebinjske poljoprivrede | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Održano predavanje o plasteničkoj proizvodnji: Budućnost trebinjske poljoprivrede

Izvor: radio trebinje | Datum:02.08.2018.

Stručno predavanje o proizvodnji povrća u plastenicima i specifičnostima zaštite bilja u zaštićenom prostoru, za 35 polaznika koji su stekli pravo na dodjelu plastenika, po osnovu prethodno raspisanog Javnog poziva održano danas u prostorijama Agencije za razvoj malih i srednjih predzeća grada Trebinja.

Predavači su bili profesori  Aleksandra Govedarica – Lučić i Siniša Mitrić sa Poljoprivrednih fakluteta iz Istočnog Sarajeva  i Banjaluke.

Kako je istakao Siniša Mitrić, predavanje  o proizvodnji povrća u plastenicima ima poseban značaj,  jer proizvodnja u zatvorenom prostoru ovdje ima svoju perspektivu, prvenstveno što proizvodi sa ovog prostora mogu znatno ranije doći na tržište, bez većih finansijskih ulaganja.

Ranije dospijevanje na tržište proizvoda sa ovog područja bi se i finansijski osjetilo. Ovaj posao treba podržati i uticati  na dalji razvoj plasteničke proizvodnje i smatram da je ovo samo jedan početak stvaranja jezgra proizvođača, koji će se i dalje širiti.“, smatra Mitrić.

Prema riječima Dražena Boškovića, direktora Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, prijave za dodjelu plastenika podnesene su iz gotovo svih ruralnih mjestih zajednica sa područja grada Trebinja.

 „Projekat Trebinje – afirmacija poljoprivrednih resursa u svrhu poboljšanja socio-ekonomskog položaja stanovnika ruralnih područja  je podržan od Investicino razvojne banke RS, a njegova vrijednost je 105.000 KM, od čega je  25 procenata finansirao grad Trebinje“, precizirao je on.

Bošković je podsjetio da je projekat realizovan u saradnji sa Agrarnim fondom grada Trebinja, koji su im pomogli u promociji i terenskom dijelu posla.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja istakao je, da je Fond angažovao eminentne stručnjake sa poljoprivrednih fakulteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kako bi kroz meorandum o razumijevanju i saradnju, koji je potpisan sa ova dva fakulteta, poljoprivredna proizvodnja u Trebinju, uz uključivanje struke bila podignuta na mnogo veći novo.

Projekat realizuje Agencija za razvoj MSP-a, u partnerstvu sa gradom Trebinjem i Agrarnim fondom grada Trebinja.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: