Kinezi žele hercegovački kamen – Najavljen dolazak još četiri investitora i otvaranje novih pogona | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Kinezi žele hercegovački kamen – Najavljen dolazak još četiri investitora i otvaranje novih pogona

Izvor: Biznis.ba | Datum:22.08.2018.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obišao je tokom današnje posjete opštinama Berkovići i Ljubinje proizvodne pogone kompanije Kremnice, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, sa tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništva.

– Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više – istakao je tokom posjete ministar Šarović.

Naglasio je da je kineska strana veoma zainteresovana za kamen iz Berkovića, saopšteno je iz ministarstva.

– Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona – istakao je ministar dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i Jedan pojas, jedan put.

Kompanija Kremnice iz Berkovića je 100% kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi više od 4 miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne opštine.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: