Kroz projekte Zavoda za zapošljavanje RS 78 Fočaka dobija posao | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Kroz projekte Zavoda za zapošljavanje RS 78 Fočaka dobija posao

Izvor: RADIO FOČA | Datum:25.08.2018.

Putem različitih projekata Zavoda za zapošljavanje RS, čija vrijednost premašuje 400 000 maraka, 78 lica sa područja Foče narednih zasnovaće svoj radni odnos u privatnom i javnom sektoru u narednih godinu dana i na taj način riješiti svoje egzistencijalno pitanje.

Među novozaposlenima najviše je demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, djece palih boraca i mladih, a nisu zapostavljene ni socijalne kategorije.

Projekat zapošljavanja i samozapošljavanja „Zajedno do posla“ koji realizuje Republički zavod za zapošljavanje u Foči će pokazati dobre rezultate, jer će četrdeset troje lica na osnovu tog programa dobiti posao:

-Od toga se najveći broj odnosi na demobilisane borce VRS prve kategorije, njih 23, a vezani su za program samozapošljavanja. Imali smo određen broj pravnih lica koja su iskazala zahtjeve za zapošljavanje jednog, dva ili najviše tri lica iz ove kategorija, a najviše je odobreno preduzeću „Đomiks“ doo Foča -rekao je Miloš Milić, rukovodilac Biroa za zapošljavanje u Foči.

Pozitivno je riješeno i osamnaest zahtjeva pravnih lica koja će ukupno zaposliti 26 pripravnika sa visokom stručnom spremom koja su se nalazila na evidenciji Biroa Foči.

-Oni će u sljedećih dvanaest mjeseci raditi, odrađivati pripravnički staž, imati neto platu u iznosu od 500 KM i steću uslov za polaganje stručnog ispita nakon čega će biti konkurentniji na tržištu rada-rekao je Milić.

Među preduzećima koja će otvoriti vrata za visoko obrazovane mlade i omogućiti im pripravnički staž ističe se fočansko preduzeće „Tehnogradnja“ koje će primiti četvoro pripravnika.

-Sva četiri mlada lica nisu profila koji su potrebni ovom preduzeću, ali znajući šta znači prvi posao mladoj osobi, mi smo se opredijelili da primimo diplomiranog pravnika, istoričara, profesora fizičkog vaspitanja i psihologa koji će obavljati poslove u drugim ustanovama, a mi ćemo snositi sve troškove. Pokušavam da naša đeca koja se namuče da dođu do diplome na ovaj način dođu i do svog prvog posla i to je jedini naš interes-rekao je Savo Milovanović, direktor preduzeća „Tehnogradnja“.

Osim boračkih kategorija i mladih, kroz Program zapošljavanja ciljnih grupa, prije svega žena u ruralnim područjima, žena žrtava nasilja i lica kojima nedostaje do tri godine staža za sticanje uslova za starosnu penziju koja aktivno traže zaposlenje i prijavljena su na evidenciju Biroa, devet lica dobiće šansu za zaposlenje.

Sve to utiče da se broj nezaposlenih Fočaka smanjuje iz godine u godinu. Trenutno ih je na evidenciji Biroa oko 3 200. Podršku zapošljavanju pruža i lokalna uprava u kojoj nastoje da na sve načine smanjuju broj nezasposlenih.

-I ove godine dali smo svoj doprinos u određenim projektima Zavoda za zapošljavanje, a osim toga otvoren je konkurs za prijem novih radnika u tekstilno preduzeće „Trendteks“, ta fabrika trenutno dobro radi, redovno isplaćuje platu, i mislim da bi bilo dobro da se mlade žene prijave i ostvare šansu za posao. Osim toga u dogledno vrijeme biće šanse za zapsolenje i u pogonima Industrijske zone Brod na Drini, a na proljeće slijede novi projekti koji takođe nose nova radna mjesta-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.
I sa fočanskog Biroa pozvali su nezaposlene da se jave na konkurs za posao u tekstilnoj fabrici „Trendteks“ koji je otvoren do daljeg. Pored svih javnih programa zapošljavanja ističu da će rezultat dati i projekat refundacije doprinosa koji se odnosi na regresno plaćanje doprinosa u realnom sektoru u preduzećima koja su zaposlila radnike u 2017.godini i koja će zaposliti radnike u 2018.godini. Do sada je pozitivno riješeno šest zahtjeva, dva su na rješavanju, a ukupno je preuzeta refundacija za 22 lica iz ove kategorije.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: