Sajam na Tjentištu: Turisti probali specijalitete iz Hercegovine, Srednje Bosne, Romanije i Crne Gore | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Sajam na Tjentištu: Turisti probali specijalitete iz Hercegovine, Srednje Bosne, Romanije i Crne Gore

Izvor: RADIO FOČA | Datum:25.08.2018.

Treći sajam tradicionalnih priozvoda Nacionalnog parka “Sutjeska” okupio je danas na Tjentištu izlagače iz Foče, Trebinja, Nevesinja, Rogatice, Kreševa i Nikšića.

Posjetioci su mogli da probaju i po promotivnim cijenama kupe neobične vrste sireva i rakija, suvomesnate specijalitete, razne meleme, proizvode od meda, čajeve, borovnice i brusnice sa Zelengore, kao i širok asortiman prerađevina od šumskog voća – sokove, džemove, kolače, slatka, likere, kompote, a osim hrane i pića u ponudi se našla i tradicionalna pletena odjeća.

Pčelar iz Nevesinja Rade Radovanović donio je više vrsta meda, a najveće interesovanje posjetilaca bilo je za livadski i med od vrijeska.

“Vrijesak je poseban jer cvjeta od planine ka moru, a sve druge trave od mora ka planini. Za livadski med iz Hercegovine je bitno da je naša flora po 200 biljaka, tamo gđe se miješaju sredozemna i kontinentalna klima i upravo zbog toga je hercegovački med kvalitetan i na cijeni”, kaže Radovanović.

Farma Dačević iz Nikšića, koja je kvalitet dokazala i zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu, proizvodi 25 vrsta sireva, a na Tjentištu je predstavila 15 vrsta – dimljeni, mladi, masni, polumasni, sa raznim dodacima.
“Potražnja je ogromna, mnogo je veća od kapaciteta proizvodnje i problem mi je nedostatak mlijeka i radne snage”, kaže vlasnik farme Mileta Dačević.
Na sajmu se predstavila i mala porodična manufaktura Fočanke Bojane Vladičić, koja od ljekobilja sa Zelengore pravi čajeve, sirupe, kreme, meleme, sapune i druge neobične prerađevine.

“Ova manifestacija izuzetno je značajna, kako za promociju prirodnih resursa Nacionalnog parka `Sutjeska`, a tako i za nas i naše kupce. Vidim da su svi zadovoljni i veoma mi je drago zbog toga”, kaže Vladičićeva.

Za Velenku Stanojević i njenu porodicu blago prirode – borovnice, koje su ove godine dobro rodile, jedan je od glavnih izvora prihoda.

“Imamo borovnicu i brusnicu u svježem stanju i razne prerađevine od tog šumskog voća, ali i od višnje, jagode, maline, šipurka, šljive. Svi proizvodi se dosta traže, jer svijest kod naroda se promijenila i sve više se koriste domaći proizvodi bez konzervansa i bilo kakvih dodataka”, kaže Stanojevićeva, koja je član Udruženja žena “Zelengora”.

Turisti koji borave u Nacionalnom parku, kao i prolaznici na putu do mora, rado svraćaju da probaju domaće specijalitete.

Novosađanin Stevan Peterk, koji već šestu godinu sa porodicim ljetni odmor provodi u Nacionalnom parku Sutjeska, posebno se oduševio medom i suhomesnatim proizvodima.

“Ne znam ni šta je vrijesak, ali mi se mnogo svideo med od te biljke. Kažu da je mnogo zdrav i za srce i za probavu, a cena je povoljna. Izvrsni su i mesni proizvodi, sve je prvoklasno, domaće, kao što mi pravimo u Novom Sadu, samo što je ovde drugačiji vazduh, pa se bolje osuši”, rekao je Peterk.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže da je osnovni cilj ove manifestacije promocija parka i priozvoda sa sela.

“Većinu ovih proizvoda mi plasiramo kroz naše ugostiteljske objekte, tako da smo zadovoljni i mi i proizvođači, a na kraju i naši potrošači koji mogu da konzumiraju domaće proizvode”, rekao je Pavlović.

Posjetioci Nacionalnog parka “Sutjeska” i sutra će imati dodatni motiv da posjete ovo prelijepo mjesto, jer će na bazenu Sportsko-rekreativnog centra biti održana druga “Palačinkijada”, na kojoj će kuvari i ugostitelji iz Foče besplatno spremati razne vrste palačinaka.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: