Veliki radovi u Trebinju: Mještani iz nekoliko dijelova grada prvi put dobiće vodu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Veliki radovi u Trebinju: Mještani iz nekoliko dijelova grada prvi put dobiće vodu

Izvor: Blic/ Srpskainfo | Datum:27.08.2018.

Na području Trebinja grade se tri velika sistema navodnjavanja i dovođenja vode u mjesta koja do sada nikada nisu imala vodu.

Najveći projekat je navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, a u toku su radovi na Zubačkom platou, gdje će se po prvi put moći navodnjati oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Hidrotehnički sistem koji omogućava korištenje modernih natapnih metoda na području Trebinjskog polja je najveći u regionu, a novac je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede RS, Hidroelektrane na Trebišnjici i grad Trebinje.

Nakon završetka radova na ovom sistemu do hiljadu hektara obradivih površina širokog prigradskog i seoskog pojasa dobiće sistem koji vodom preko zatvarača i pod pritiskom omogućava primjenu najsavremenijih metoda navodnjavanja, a time i uslove za intenzivniji razvoj poljoprivrede.

U prvoj fazi radi se desetak kilometara primarnog transportnog cjevovoda, koji uvezuje glavne hidrotehničke objekte sistema, dvije pumpne stanice, u Zasad polju i Mokrom polju, te rezervoar na Obodini, koji će kao vodozahvat za natapni sistem na Zubačkom platou omogućiti realizaciju i ovog projekta.

Za ovu fazu vrijednu oko 5,5 miliona KM, resorno ministarstvo je posredstvom kredita Svjetske banke obezbijedilo 85 odsto novca, dok je 15 investicije obaveza grada Trebinja.

Drugu fazu finansira HET, a podrazumijeva izgradnju sekundarne mreže, instalaciju preostalog primarnog cjevovoda na istočnom dijelu sistema i spoja sa vodozahvatnim rezervoarom za Zubce, čime će sistem biti zatvoren u prsten oko Trebinjskog polja.

Projekat vodosnabdijevanja Zubačkog platoa, gdje se postavljaju cijevi, je zahtjevan jer da bi se voda dovela na Zupce pumpama se mora savladati 500 metara visinske razlike.

U Udruženju korisnika voda “Zupci” navode da je dovođenje vode znači potpunu revitalizaciju sela, jer će se stvoriti uslovi da poljoprivrednici mogu navodnjavati parcele, a mještani vodu mogu koristiti i za sanitarne i druge potrebe.

Po prvi put vodu će dobiti i mještani dijela Ljubomira, rejona koji je poznat po prirodnim vodama, a gdje se još koriste čatrnje.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kaže da su u ljubomirskim selima Podvori I Vrpolje radovi u zavšnoj fazi. On je dodao da se u ovom rejonu radi i vodovod Jasen –Budoš.

-Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo dodatnih četiri milona KM za dovršetak svih sistema navodnjavanja. Prvi put će vodu dobiti i selo Biograd u južnom dijelu trebinjskog kraja, a biće urađen i sistem vodosnabdijevanja prema selu Mrkonjići u Popovom polju, rodnom mjestu Svetog Vasilija – naveo je Petrović.

On je dodao da će nakon završetka svih radova samo Trebinjska brda biti bez vode, što je naredni zadatak gradske vlasti.

Petrović je podsjetio da je ovog ljeta po prvi put voda iz slavina potekla i u trebinjskim prigradskim naseljima Podgljivlje, Potklisje i Bogdanića dolu.

-Radi se vodovodni sistem kroz Zasad polje, na zapadnom izlazu iz grada prema Dražin dolu, kako stanovnici ovog dijela Trebinja ne bi imali problema sa vodosnabdijevanjem, kao što je to bilo prošle godine. Vrijednost radova je 450 hiljada KM- istakao je Petrović.

Vodeni prsten oko grada
Gradonačelnik Petrović je za početak oktobra najavio i otvaranje međunarodnog tendra za izgradnju vodovodnog sistema na lijevoj obali Trebišnjice, čime bi se oko grada napravio prsten, pa Trebinjci neće dolaziti u situaciju da zbog kvara na transportnom cjevovodu u jednom dijelu grada cijeli dan budu bez vode.

– Tender je vrijedan oko milion evra i biće kreditiran novcem Evropske banke odobrenim još 2010. godine. Nakon ovoga ostalo je samo da se uradi rezervoar Crkvina iznad Trebinja, za šta će tender biti objavljen naredne godine- istakao je Petrović.

Prečistač
U rekonstrukciju prečistača voda u Trebinju Vlada Švedske će uložiti od dva miliona KM, a 1,3 miliona je kredit Evropske investicione banke.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: