Održana 43. Regionalna stočna izložba u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Održana 43. Regionalna stočna izložba u Gacku

Izvor: opština gacko | Datum:27.08.2018.

I pored loših vremenskih uslova, juče je na stočnoj pijaci u Gacku održana je 43. Regionalna stočna izložba goveda, ovaca, svinja, konja i pasa. Gatačka korida, kao, po mnogima, najzanimljiviji dio sajma, ove godine je izostala jer prijavljenih bikova za borbu nije bilo.

Sajam je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti u opštini Gacko, Dragan Papović.

„Skoro pola vijeka da traje ovaj sajam. Izlagačima želim puno uspjeha, a svi oni su već pobjednici samim tim što su sa nama ovdje“, rekao je Papović. 

Ističući da poljoprivreda u Gacku još uvijek dobro živi, te da je izbor grla izuzetno dobar i kvalitetan, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, farmere je pozdravio dr. poljoprivrednih nauka, Miljan Erbez. 

I ove godine Opština Gacko je obezbijedila vrijedne nagrade za najbolja grla u ukupnom iznosu od 13.950,00 KM. Prema riječima farmera sa područja Gacka, broj izlagača iako nešto manji, brojao je ona najkvalitetnija i najbolje pripremljena grla, pa je komisija imala težak zadatak da izabere ona najbolja.

U kategoriji goveda, prema ocjeni komisije, opšti je utisak da su grla goveda koja su bila izložena, bila u dobro do veoma dobroj kvalitetno – priplodnoj kondiciji u većini kategorija. Kategorija junica starijih od 12 mjeseci je bila lošije kondicije. Dodatno kod ženskih odraslih grla – kategorija krava bila je izražena disproprcionalnost vimena, kod najmanje 25% izloženih grla. Kad su u pitanju muška grla, bikovi su u svim katergoijama bili iznad prosjeka, a 75% grla je eksterijerno zadovoljavala kriterije za bikove u tipu gatačkog govečeta.

U kategoriji priplodnih grla ovaca, a prema ocjeni komisije, mogli su se vidjeti sjajni primjerci kolekcija ovaca i jagnjadi. Izložbene kolekcije su bile veoma dobrog kvaliteta, a kondicija izložbenih grla je generalno dobra. Što se tiče same pripremljenosti grla, iz godine u godinu je bolja. Kolekcije su bile relativno ujednačene i grla su bila u izložbenoj kondiciji. Na izložbi su zastupljene rase, pramenka i oplemenjena pramenka različitih sojeva.

Kada je u pitanju konjarstvo, komisija je zaključila da je kod nas kao i u drugim oštinama, konjarstvo zastupljeno kao hobi. Na izložbi su predstavljena četiri izlagača konja.

Izložbene kolekcije priplodnih grla svinja bile su dobrog kvaliteta. Na izložbi je predstavljeno pet izlagača svinja, a komisija je preporučila uzgajivačima da u narednim godinama zastupljenost svinja bude veća. 

Izložba je završena dodjelom nagrada najboljim farmerima, mahom iz naše opštine.

Pokrovitelji ove manifestacije bili su Opština Gacko, Zemljoradnička zadruga Gacko i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: