Sjednica Centra za agrarni razvoj u Trebinju: Do kraja septembra stiže mašina za rekultivaciju zemljišta | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Sjednica Centra za agrarni razvoj u Trebinju: Do kraja septembra stiže mašina za rekultivaciju zemljišta

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:28.08.2018.

Druga sjednica Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine održana je danas u Trebinju, a prisustvovali su joj i ministar poljiprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i njegov zamjenik Boris Pašalić.

Ministar Mirjanić je rekao da je potpuno opravdano što je formirano ovo koordinaciono tijelo koje obuhvata četiri lokalne samouprave - Trebinje, Bileću, Ljubinje i Berkoviće.

Dodao je i da je na ovom području u posljednje četiri godine investirano 15 miliona KM, sa sistemima za navodnjavanje, čiji se završetak očekuje, čak 25 miliona KM. Ministar je rekao i da je jako bitno da se završe započeti projekti, ali i stvore uslovi za nove.

Dogovorene su i aktivnosti na jačanju zadruga i povezivanja sitnih proizvođača.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da se do kraja septembra očekuje isporuka mašine, namijenjene za rekultivaciju zamljišta. Ova mašina, koja je teška 80 tona može godišnje da obradi 60 hektara nekultivisanog zemljišta. Grad Trebinje već je podnio zahtjev za 516 hektara zemljišta, koje je moguće kultivisati.

Petrović je dodao i da na snažnu podršku razvoju poljoprivrede dobijaju od ministarstva. Uvažavajući činjenicu da je Trebinje turistički centar, grad se okrenuo razvoju poljoprivrede, pošto je potrebna velika količina zdrave, organske hrane.

S tim u vezi, pun pogodak je bio osnivanje Agrarnog fonda. Petrović je najavio i da će se u budućem periodu pojaviti aktivnosti savjetodavne službe, posebno u oblasti vinogradarstva.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: