Foča: Puštena u rad mini hidrocentrala 'Jeleč' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Foča: Puštena u rad mini hidrocentrala 'Jeleč'

Izvor: radio foča | Datum:31.08.2018.

U MZ Jeleč kod Foče ozvaničen je početak rada istoimene mini hidroelektrane na rijeci Govzi instalisane snage 4,85 megavata sa godišnjom proizvodnjom do 18 gigavat časova električne energije koja će doprinijeti poboljšanju elektro-energetskog sektora RS i boljem iskorištavanju obnovljivih izvora energije.

Investitor je kompanija “Petrol” iz Slovenije koja je u ovaj energetski projekat uložila oko 6 300 000 evra.

-Usmjeravamo se strateški u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zahvalni smo da smo kao investitor dobrodošli u RS i vjerujemo da možemo uzvratiti dobrim projektima, nastavkom investiranja u nove objekte u oblasti energetike i obnovljivih izvora , kao i energetske efikasnosti-rekao je Rok Vodnik, potpredsjednik kompanije “Petrol”.

Hidroelektranu “Jeleč” u rad je pustio ministar energetike i rudarstva Petar Đokić koji je poručio da je izgradnja ovakih objekta od višestrukog značaja kako za Foču tako i za cijelu RS, te da se na ovaj način daje veliki doprinos energetskoj politici koja je jedan od glavnih prioriteta Vlade Srpske.

-Snažno podržavamo ovakve investicije. U RS smo u posljednje tri godine pustili u rad skoro dvadeset mini hidroelektrana, a u toku je izgradnja još 14 hidroelektrana. Uskoro očekujemo raspisivanje javnog poziva za izbor partnera za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na koju se čeka četrdeset godina-rekao je Đokić.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: