Ђокић: Циљ веће укључење жена у предузетништво | Херцег Телевизија Требиње

Привреда

Ђокић: Циљ веће укључење жена у предузетништво

Извор: срна | Датум:28.09.2018.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је Српска посвећена идеји женског предузетништва, што је видљиво у Стратегији развоја женског предузетништва за период 2018-2021. година којом је одређен и циљ већег укључења жена у ову област.

"Стратегијом коју је усвојила Влада Српске жели се постићи и развој конкурентности и дјелатности у којима се жене ангажују, као и подстицање на мотивацију и јачање оних сектора у којима до сада жене нису биле у обиму у којем процјењујемо да би могле бити укључене", рекао је Ђокић новинарима током Друге конференције женског предузетништва "Жене у пословном свијету".

Ђокић је истакао да је Република Српска мјесто гдје се жене промовишу не само у предузетништу, него и у обављању важних друштвених и државних послова.

"Познато је колико је жена у Влади Српске, у институцијама, на мјестима руководилаца великих система, на позицијама гдје жене аутономно одлучују, а битно је и промовисање жена и у политичком сегменту", навео је Ђокић.

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић рекла је да је циљ конференције промовисање женског предузетништва, охрабривање будућих и постојећих жена предузетника за нове пројекте, те унапређење сарадње размјеном искустава.

Она је нагласила да Српска већ биљежи напредак када је ријеч о женском предузетништву и да жене чине трећину власника или сувласника привредних друштава и предузетничких радњи.

"Кад се гледа по структури привредних друштава гдје су жене запослене и гдје су предузетнице, видљиво је да у свим секторима привреде има жена предузетника и на руководећим положајима од самосталних радњи до металске индустрије", навела је Ристићева.

Директор требињске "Индустрије алата", која је дио концерна "Свислајон", Бранка Ратковић рекла је да овај привредни субјекат тренутно запошљава 520 радника.

"Иако је ово металски сектор који запошљава највише мушкарце, морам рећи да овде то баш и није случај. Оно што жене раде у овој фирми најпрецизнији су и најодговорнији послови, а жене су и пет извршних директора", навела је Ратковићева.

Она је додала да "Индустрија алата" посљедњих година позитивно послује, те да је ове године у сарадњи са локалном заједницом, према програму запошљавања демобилисаних бораца, упослено још 10 радника из те категорије, а ради и пет високообразованих приправника.

Ову конференцију организовали су Министарство индустрије, енергетике и рударства, Привредна комора Српске, Подручна привредна комора Бањалука и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.


Категорија: Привреда

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: