Agrarni fond pomaže obnovu objekata za držanje stoke: GRAĐEVINSKI PAKETI ZA 53 DOMAĆINSTVA | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Agrarni fond pomaže obnovu objekata za držanje stoke: GRAĐEVINSKI PAKETI ZA 53 DOMAĆINSTVA

Izvor: radio trebinje | Datum:01.10.2018.

Agrarni fond grada Trebinja potpisao je danas ugovore o dodjeli građevinskih paketa za obnovu i dogradnju objekata za držanje stoke sa 53 poljoprivredna proizvođača sa područja Trebinja.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, za korisnike ovog programa iz gradskog budžeta izdvojeno je oko  60.000 KM.

Obezbijeđeni iznos za svakog korisnika je u rasponu od 800 do 1.500 KM, isključivo za kupovinu materijala – kao što je cement, betonski blokovi, grede i daske, crijep i lim za pokrivanje. Na ovaj način mislim da smo pomogli 53 domaćinstva u selima da prošire svoje kapacitete – kako bi mogli imati i veći proizvodnju“, poručio je Petrović.

Petrović kaže da je medijska podrška programima Gradske uprave i Agrarnog fonda od velikog značaja kako bi informacije o njima stigle i do ostalih domaćinstva koja imaju potrebu za obezbijeđenim alatima podrške.

Samo u razgovoru sa ovim ljudima danas dogovorili smo da se kupe i dvije muzilice, da završimo jednu čatrnju, te da možda još dokupimo građevinskog materijala kojima ova pomoć neće biti dovoljna. Na ovaj način želimo da sarađujemo sa onim ljudima koji žele da rade. U tom smislu mislim da smo proizveli dodatnu energiju da uvećamo broj ljudi koji će proizvoditi robe i za prodaju, kako bi trebinjsko tržište bilo u što većoj mjeri pokriveno domaćim proizvodima umjesto onim sa strane“, poručio je Petrović.

Širenju proizvodnje uz podršku programa Agrarnog fonda nada se i Aleksandar Sredanović, koji je u selu Vučja razvio proizvodnju jaja od prepelice.

Prepeličija jaja, kaže, lako nađu kupca – što na kućnom pragu što preko prodavnica, škola i vrtića…

Tržište je toliko veliko da trenutno ne mogu nadodavati jaja. Imam oko 400 prepelica a širio bih proizvodnju – i na nekoliko hiljada.  Usudio bih se da krenem i ozbiljnije u snabdijevanje prodavnica“, kaže Sredanović.

Branko Kovač sa Trebinjskih brda zahvalan je Gradskoj upravi i Agrarnom fondu na pomoći u dogradnji štale.

Za sada imam sedam krava, a možda bih imao i dvadeset da mi je ranije iko išta pomogao. Za 25 godina ovo je prva pomoć koja je došla na moje ruke“, kaže Kovač.

Nada Ukropina iz sela Ljekova vjeruje da njeno domaćinstvo uz programe podrške Agrarnog fonda neće ostati na četiri krave i nešto koza.

Dobili smo donaciju za pokrivanje štale. Ova pomoć nam je dobro došla. Prvi put je da nešto tražimo, a tražićemo još“, kaže Ukropina.

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina istakao je da je ovo samo jedan od brojnih programa koje sprovodi ova javna ustanova, navodeći da je kroz njih do sada u trebinjski agrar, iz budžeta Grada Trebinja i resornog ministarstva, uloženo više od 800.000 KM.

Opširnije u "Vijestima" u 16.30.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: