U toku remont Hidroelektrana na Trebišnjici | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

U toku remont Hidroelektrana na Trebišnjici

Izvor: rtrs | Datum:02.10.2018.

Polovinom mjeseca počeo je remont agregata i postrojenja u dvije elektrane u sistemu Hidroelektrana na Trebišnjici. Do prvih dana oktobra, elektrane će biti u beznaponskom stanju, sav remont se finansira vlastitim sredstvima.

Osim zamjene i remontovanja opreme i agregata u Hidroelektrani Trebinje 1 i HE Dubrovnik, najveći radovi su u toku na 220-kilovoltnom postrojenju HE Trebinje 1. Dio masivne opreme u upotrebi je pedeset godina.

Usljed tehnološke zastarjelosti i dotrajalosti, prethodnih godina modernizovan je najveći dio postrojenja i opreme u elektranama. Ovogodišnji remont će koštati 650.000 maraka.

"S obzirom na to da taj proces koji radimo u kontinuitetu i vrlo je značajan za objekte ovoga tipa, on nam daje rezultat koji kaže da su agregati uvijek stoodstotono spremni i da upravo zbog ovakvog načina njegovanja i održavanja opreme, mi nikada nismo imali neplanski ispad", ističe direktor ZP HET Gordan Mišeljić.

Kontrolu nove opreme uradile su stručne ekipe HET-a i banjalučkog Elnosa. Istovremeno, radi se redovni remont jednog od tri agregata HE Trebinje 1. Od drugog oktobra, dva agregata biće na raspolaganju elektro-energetskom sistemu Srpske, kome je već isporučeno više od 1.030 gigavatčasova struje.

Postoji mogućnost da će i rebilansirani plan proizvodnje biti prebačen. Zahvaljujući istovremenim radovima na više postrojenja, remont bi, umjesto 45 dana, mogao da bude završen prije roka.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: