Do kraja godine Švajcarska vlada ulaže 30 000 KM za opremanje restorana u Centru srednjih škola Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Do kraja godine Švajcarska vlada ulaže 30 000 KM za opremanje restorana u Centru srednjih škola Trebinje

Izvor: radio trebinje | Datum:02.10.2018.

Centar srednjih škola Trebinje dobiće donaciju vlade Švajcarske vrijednu 30.000 KM za opremanje restorana za potrebe praktične nastave, a kroz projekat „Gastrofokus“, koji ova škola realizuje u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.

Projekat je dio programa „Prilika Plus“, koji finansira Ambasada Švajcarske u BiH, u okviru kojeg je danas u Trebinju održan i kružok na temu stručnog obrazovanja u oblasti  turizma i hotelijerstva, na kojem su učesnici, predstavici programa i lokalni subjekti uključeni u ovu problematiku, pokušali da sagledaju stanje i ponude rješenja na izazov – kako obrazovanje, posebno znanja koje nude naše srednje stručne škole, usaglasiti sa potrebama privrede.

Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja, kaže da su kabineti i restoranski prostor u Centru srednjih škola i do sada pružali zadovoljavajuće uslove za praktičnu nastavu, ali i da je bilo prostora za unapređenje.

Naravno, nova oprema je dogovarana sa koordinatorom za praktičnu nastavu, tako da će taj restoranski prostor biti zaista opremljen sa onom opremom koja je potrebna za kvalitetnije izvođenje praktične nastave za zanimanja kuvar i konobar“, istakao je on.

Bošković je ocijenio da je projekat pun pogodak jer pored investicije u opremu podrazumijeva i stručnu pomoć – kao što su obuke nastavnika praktične nastave ili inicijative za kvalitetne izmjene nastavnih planova i programa, kako bi naše škole proizvodile kadar sa znanjima i vještinama potrebnim privredi.

Ovaj projekat je direktno vezan za strateške pravce razvoja grada Trebinja, jer je jedan od strateških pravaca upravo – turizam. Kroz anketu koju je naša agencija provela u proteklom periodu, a obuhvaćeno je bilo preko 125 subjekata, došli smo do informacije da su najtraženija zanimanja na trebinjskom tržištu rada – kuvar i konobar“, ističe Bošković.

Emir Dervišević, menadžer projekta „Prilika plus“, ističe da je Švajcarska dugoročno opredijeljena da pomogne razvoju stručnog srednjoškolskog obrazovanja u BiH, ali i da razvoj struke mora biti prioritet svih ovdašnjih zajednica, te da se javna sredstva ove zemlje, iz budžeta svih nivoa vlasti, moraju maksimalno orijentisati u tom pravcu.

Ako mladi ljudi ne razviju svoju struku i ne budu profesionalno dobri u onome sa čime izlaze na tržište rada – oni su zapravo izgubljeni i imaju najviše rizika da na duge staze čekaju da im neko drugi pomagne“, istakao je Dervišević.

On je istakao da je projektni tim obišao više od 50 srednjih stručnih škola u Bosni i Hercegovini, da je situacija sa uslovima za praktičnu nastavu uglavnom katastrofalna, te da su tek rijetke škole uspjele da poboljšaju kvalitet ovog dijela nastavnog procesa, i to uglavnom kroz međunarodnu podršku.

Djeca danas bježe iz srednjih škola. Jednostavno, nastavni proces nije zanimljiv i njima je danas dosadno u srednjim školama. U pitanju su milioni propuštenih časova, opravdanih i neopravdanih, svake godine. Preko 90% nastavnika stručne nastave nikada nije imalo kontakt sa privredom, niti su imali radna iskustva u realnom sektoru, a time imaju i strašan pritisak i terat da pripreme djecu za posao koji ni sami ne poznaju“, istakao je Dervišević.

Uz predstavnike i učesnike programa „Prilika Plus“ u radu kružoka su učestvovali i predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore, srednjih škola iz Trebinja, profesori i poslodavci – mentori u praktičnoj nastavi.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: