Berkovići: 'Kremston' primjer uspješnih kineskih investicija | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Berkovići: 'Kremston' primjer uspješnih kineskih investicija

Izvor: Rejting info | Datum:04.10.2018.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su kineski investitori sve više zainteresovani da ulažu u Srpsku, što potvrđuje i primjer kamenoloma “Kremston” kod Berkovića.

Đokić je rekao da se ova kompanija već tri godine nalazi u fazi istražnih radova kojim su stvorili sve preduslove za dodjelu koncesije i izvoz svojih proizvoda na tržišta širom svijeta.

“Kineski partner je veoma zadovoljan kvalitetom kamena. Oni neće ostati samo na ovom lokalitetu, već će nastaviti istraživanja i na području Dabrica”, naveo je Đokić.

Đokić je rekao da je kineski investitor do sada investirao oko 4,5 miliona evra i zaposlio 30 radnika, čija je prosječna plata 1.200 KM.

“Svaka naredna faza će donositi nova radna mjesta, što je naš prioritet”, istakao je Đokić, navodeći da će ova kompanija, kada krene da izvozi, dati značajan doprinos spoljno-trgovinskom bilansu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, saradnja sa kineskim investitorima uspostavljena je u više značajnih sfera, posebno u oblasti energetike kao jedne od strateških grana privrede u Republici Srpskoj.

“Investicija u Berkovićima je značajna kako za Republiku Srpsku, tako i za ovu lokalnu zajednicu jer pruža mogućnost ljudima da rade i da zarađuju dobre plate za naše uslove”, naveo je Đokić.

Vlasnik i direktor kompanije “Kremston” Zong Geng Šeng rekao je da su na samom početku dobili podršku nadležnih institucija Republike Srpske, što ih je ohrabrilo da pokrenu nove investicije i zaposle lokalno stanovništvo.

On je istakao da su njegovi partneri iz Kine zainteresovani da ulažu u Republiku Srpsku, o čemu će u narednom periodu razgovarati sa ministrom Đokićem.

“Kinesko i zapadnoevropsko tržište je veliko i u tome vidim potencijal BiH i susjednih zemalja. One će u narednih 10 godina biti plodno tlo za nove investicije”, naveo je Šeng.

Šeng je dodao da ima izrazito dobru saradnju sa svim nadležnim institucijama i da je investiciona klima u Republici Srpskoj dobra.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu biti ostvarena veća saradnja između Kine i BiH na obostrano zadovoljstvo.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: