Potrošači kupuju uvozne proizvode, iako su domaći često bolji | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Potrošači kupuju uvozne proizvode, iako su domaći često bolji

Izvor: SRNA | Datum:03.11.2018.

Potrošači u Republici Srpskoj i dalje više kupuju strane proizvode, iako domaći imaju isti, a često i bolji kvalitet i njihovom kupovinom bi se doprinijelo unapređenju imidža domaćih proizvođača i razvoju privrede, istakli su u Privrednoj komori Republike Srpske.

Portparol Privredne komore Vladimir Blagojević rekao je Srni da se kupovinom kvalitetnih domaćih proizvoda stvaraju uslovi za očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, te smanjenje deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

On je napomenuo da u cilju promocije kvalitetnih domaćih proizvoda Privredna komora Srpske provodi i projekat "Naše je bolje", kako bi se što više poboljšao odnos potrošača prema domaćim proizvodima.

"Zahvaljujući kampanji koju realizujemo već više od devet godina, bilježimo određene pozitivne rezultate. Trenutna pokrivenost uvoza izvozom je 70 odsto, a cilj je da ona bude i veća", rekao je Blagojević.

On je napomenuo da je potrebno mnogo vremena da bi se u značajnijoj mjeri ostvarili ciljevi ove kampanje, jer je promjena svijesti potrošača, koji i dalje više vjeruju proizvodima iz uvoza, dugotrajan proces.

"Potrošači i dalje više kupuju strane proizvode, iako domaći imaju isti, ako ne često i bolji kvalitet od proizvoda iz uvoza. Osim toga, naša proizvodnja može u potpunosti da zadovolji domaću potrošnju", rekao je Blagojević.

On smatra da na to u velikoj mjeri utiču reklame i marketing, koji su mnogo više zastupljeni među stranim, nego domaćim kompanijama.

"U tom pogledu, naša preduzeća teško mogu da se bore sa konkurencijom iz uvoza, jer su to veliki globalni igrači koji veliki novac ulažu u reklamu, ali ipak se osjeća određen pomak u toj oblasti i imamo sve više pozitivnih primjera kompanija koje su počele da dodatan novac ulažu u reklamu", rekao je Blagojević.

On smatra da je ulaganje u reklamu dobar put kojim se može doći do poboljšanja cjelokupnog imidža, ali i popularizacije pojedinačnog proizvoda, te stvaranja brenda.

"Neprihvatljivo je, kada pogledamo podatke o spoljno-trgovinskoj razmjeni, da se milioni KM troše na uvoz prvenstveno proizvoda kojih imamo ovdje kod nas i to vrhunskog kvaliteta, kao što su voda, mlijeko i mliječni proizvodi", rekao je Blagojević.

Direktor kompanije "Vitaminka" iz Banjaluke Žarko Mikić smatra da Republika Srpska ima kvalitetne domaće proizvode, te da potrošači sve više cijene njihovu vrijednost, ali da problemi još postoje zbog nelojalne konkurencije na tržištu.

"Veliki problem prave proizvodi čiji stvaran sadržaj ne odgovara onom koji se nalazi na deklaraciji. Zato moramo na nivou države imati mehanizme koji će spriječiti da se to dešava", rekao je Mikić Srni.

Mikić smatra da kompanije treba da stalno ulažu u unapređenje imidža svojih proizvoda, naročito zbog mlađih generacija koje su podložne uticaju medija i reklama, te prate trendove konzumiranja stranih proizvoda sumnjivog kvaliteta.

Direktor kompanije "Pađeni" iz Bileće Nenad Vukoje rekao je Srni da povjerenje potrošača u domaće proizvode postoji, ali da na njega utiče više faktora, kao što je kvalitet i cijena.

"Potrošač će prije kupiti sir iz uvoza po duplo jeftinijoj cijeni, a koji je na naše tržište stigao uz subvencije države pa je proizvođač mogao staviti cijenu sa kojom mi ne možemo da se takmičimo", rekao je Vukoje.

On je istakao da je neophodno da država preduzme sve mjere kako bi domaću proizvodnju zaštitila, te kako bi se domaći proizvođači mogli izboriti sa velikim stranim ekonomijama.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: