'Hidroelektrane na Trebišnjici' proizvele 10 odsto više struje od plana | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

'Hidroelektrane na Trebišnjici' proizvele 10 odsto više struje od plana

Izvor: srna | Datum:22.11.2018.

“Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/ proizvele su u proteklih 10 mjeseci 1.166 gigavat-časova električne energije, što je za 10 odsto više od očekivane proizvodnje, rekao je Srni izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić.

Vujić je objasnio da je povoljna hidrologija tokom prva tri mjeseca ove godine uticala na to da proizvodnja bude veća za 30 odsto, što je uslovilo izradu rebalansa.
“Usvajanjem rebalansa proizvodnje uzeta je u obzir hidrologija i prekoplanska proizvodnja sistema HET-a, tako da se uz maksimalnu raspoloživost agregata do kraja godine očekuje ukupna proizvodnja od 1.326 gigavat-časova”, rekao je Vujić.

On je dodao da su prethodna dva dana u slivnom području izmjerene padavine od 100 litara kiše po metru kvadratnom, što je uslovilo pojačane dotoke i povećanje kote akumulacija Bileća i Trebinje.

“Dotok u akumulaciju Bileća je iznad 400 metara kubnih vode u sekundi, dok je međudotok od 200 metara kubnih u sekundi u akumulaciju Trebinje potpuno iskorišćen maksimalnim angažovanjem agregata HE `Dubrovnik`”, rekao je Vujić.

Trenutna kota akumulacije Bileća iznosi 365 metara i niža je od očekivane, kao posljedica sušnog perioda tokom ljeta i pojačanog angažovanja sistema HET-a za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srpske.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: