Novi programi podrške preduzetništvu: Novac za MLADE U BIZNISU i STARE ZANATE | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Novi programi podrške preduzetništvu: Novac za MLADE U BIZNISU i STARE ZANATE

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.11.2018.

Grad Trebinje raspisao je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u visini do 15 hiljada KM za nezaposlene od 18 do 35 godina, koji žele da pokrenu vlastiti posao.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja Dražen Bošković kaže da program podrške poslovnim poduhvatima mladih zajednički realizuju Grad Trebinje i Institut za razvoj mladih „KULT“.

Ugovorom o saradnji osnovan je i preduzetnički fond za mlade vrijednosti 50.000 KM, pri čemu dvije ugovorne strane finansiraju po polovinu ukupnog iznosa u fondu.

„Što se tiče finasijske podrške, mladi zainteresovani za ovaj program mogu aplicirati na iznose od 8.000 do 12.000 KM, dok će sa 15.000 KM biti finansirane one poslovne ideje gdje ima više osnivača i gdje svi osnivači zasnivaju radni odnos“, pojašnjava Bošković.

Za aplikante koji registruju komercijalno poljoprivredno gazdinstvo iznos subvencije je od 3.000 do 6.000 KM.

Ukupan iznos odobrenih sredstava biće uplaćen prve godine poslovanja, avansnom uplatom na račun korisnika, koji je, s druge strane,  dužan da se registruju kao poslovni subjekt a djelatnost nastavi obavljati najmanje 24 mjeseca od dana registracije.

Subvencija je namijenjena licima koja su prijavljena na trebinjskom birou, a imaju prebivalište u Trebinju minimalno 12 mjeseci. Javni poziv otvoren je do 23. decembra.

„Nove perspektive turizma u Trebinju“

Bošković napominje da je Agencija za razvoj MiSP danas raspisala i javni poziv za program podrške preduzetnicima i udruženjima građana koji obavljaju djelatnosti starih i umjetničkih zanata i kućne radinosti.

Projekat Agencija za razvoj MiSP pod nazivom „Nove perspektive turizma u Trebinju“ finansira Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske u iznosu od 6.800 KM, pri čemu aplinkanti mogu dobiti finansijsku podršku u iznosu do 1.500 KM.

„Pošto je opredjeljenje i jedan od strateških pravaca razvoja Trebinja turizam – ljudima koji se bave ovim djelatnostima treba dati više prostora, podržati i finansijski i tehnički, ali i kroz edukacije: kako i na koji način da dođu do novih sredtava za proširenje i unapređenje svog poslovanja“, kaže Bošković.

Javni poziv je otvoren u narednih sedam dana.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: