Uvodi se zabrana povećanja akciza na cigarete? | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Uvodi se zabrana povećanja akciza na cigarete?

Izvor: Klix.ba | Datum:13.12.2018.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini u cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duvanskih prerađevina, što bi na kraju trebalo da znači da u narednih nekoliko godina neće biti povećavane akcize na duvan, odnosno na cigarete.

Dopunama zakona specifična akciza na cigarete u 2019, 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75,00 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakovanje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorijum na dalje povećanje akciza na cigarete.

Slijedom sačinjene projekcije prihoda, u tekućoj (2018. godini) očekuje se povećanje prihoda za 37,3 miliona KM, u 2019. za 39,4 miliona KM, a u 2020. godini za 41,6 miliona KM.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dužan je da do 31. marta 2021. godine analizira efekte moratorijuma na povećanje specifične akcize na cigarete.

Razlozi za donošenje predloženog zakona su fiskalnog i ekonomskog karaktera, u smislu stabilizacije naplate prihoda od akciza na duvanske prerađevine, stabilizacije tržišta cigareta u BiH i sprečavanja daljeg podrivanja ekonomskog prostora u BiH.

"Dosadašnje izmjene Zakona o akcizama u sferi oporezivanja duvanskih prerađevina imale su za cilj provođenje procesa harmonizacije akcizne politike sa standardima EU i osiguranja dodatnih prihoda koji su trebalo da neutrališu gubitke od carina u vrijeme petogodišnje primjene trgovinskog dijela SSP-a i gubitke prihoda nastale zbog globalne ekonomske krize. Kontinuirani rast akciznog opterećenja je doveo do eksplozije naplaćenih prihoda od akciza, ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je očekivano destimulisao regularnu potrošnju cigareta i ojačao crno tržište, a istovremeno nije smanjen broj pušača", piše u saopštenju za javnost Savjeta ministara BiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostaviće Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonskoj proceduri.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: