Vidović: Rasteretiti privredu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Vidović: Rasteretiti privredu

Izvor: srna | Datum:29.12.2018.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će se u dogovoru sa socijalnim partnerima raditi na rasterećenju privrede u dijelu direktnih poreza, s obzirom da je opterećenje rada u Srpskoj visoko.

Vidovićeva je rekla da će resorno ministarstvo raditi kalkulacije između visine opterećenja rada i poreza na dobit i eventualnog uvođenja poreza na dividendu, te, s druge strane, indirektnih poreza koji su u nadležnosti institucija BiH.

- U ovaj proces treba ući oprezno i stručno radi dobijanja što boljih rješenja - rekla je Vidovićeva za Euroblic.

Kada je riječ o vraćanju stope poreza i doprinosa na nivo iz 2008. godine, Vidovićeva je navela da su smjernicama za razvoj privrede, koje je Vlada pripremala ove godine zajedno sa poslodavcima i Privrednom komorom, zacrtani okviri na kojima će se raditi na ovom polju poreske politike.

- Za svaku godinu koja slijedi biće sačinjeni operativni planovi koji će sadržavati smjernice za kretanja na godišnjem nivou. U narednoj godini planirano je da se poslodavcima refundira porodiljsko odsustvo u iznosu 80 odsto bruto plate, a u 2020. planirano je stoodstotno refundiranje bruto plate - najavila je Vidovićeva.

Govoreći o mogućnostima povećanja minimalne plate radnika, Vidovićeva je rekla da su u narednom periodu planirane izmjene u okviru oporezivanja dohotka građana da bi se uradila preraspodjela i došlo do dodatnog povećanja plata, uz proširenje poreske osnovice poreza na dohodak.

- Akcenat se stavlja na oporezivanje prihoda od udjela u kapitalu i dogovor u vezi sa povećanjem najniže plate vodiće se sa socijalnim partnerima. U odnosu na ovu godinu, rashodi za lična primanja su u budžetu za 2019. uvećani za 33,8 miliona KM, zbog obaveza proisteklih iz Memoranduma o zajedničkim mjerama za period 2018-2020, radi izjednačavanja plata radnika u obrazovanju i kulturi sa platama radnika u drugim oblastima javne uprave - podsjetila je Vidovićeva.

Kada je riječ o rješavanju problema velikih poreskih dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, Vidovićeva je navela da će u ovom procesu biti okončana analiza neizmirenih obaveza, uključujući izradu modela za izmirenje obaveza svake pojedinačne ustanove.

- Radiće se na uvođenju trezorskog sistema u zdravstvene ustanove i Fonda zdravstvenog osiguranja, a uslijediće normiranje mreže zdravstvenih ustanova i iznalaženje novih modela finansiranja zdravstvenog sistema, uz definisanje jasne odgovornosti svih aktera - istakla je ministarka.

Ona je rekla da reforme u zdravstvenom sistemu ne mogu biti završene u narednoj godini, ali da će se na tome ozbiljno raditi.

Vidovićeva je poručila da će resorno ministarstvo biti fokusirano na jačanje fiskalne i finansijske stabilnosti Srpske i dodala da je uvjerena u nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova, što će omogućiti nesmetano ispunjavanje svih planiranih obaveza.

- Finansijska disciplina je važna, a radićemo na povećanju konkurentnosti privrede uz strateški cilj da suzbijemo sivu ekonomiju - poručila je Vidovićeva.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: