U Trebinju udvostručen broj poljoprivrednih gazdinstava | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

U Trebinju udvostručen broj poljoprivrednih gazdinstava

Izvor: RTRS | Datum:20.01.2019.

Za dvije godine, na području Trebinja, broj nekomercijalnih i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava gotovo je udvostručen. Osim pogodnosti koje nudi Ministarstvo i drugačijeg shvatanja ove oblasti, na povećanje su uticala i agrarna plaćanja s lokalnog nivoa.

Prednost registracije komercijalnog gazdinstva Dragana Prtilo prepoznala je prije tri godine. Kaže da je u prednosti kada su u pitanju podsticaji, ali i plasman proizvoda. Sedmoročlana porodica obrađuje četerdeset duluma zemlje. Prihodi od poljoprivrede omogućuju plaćanje obaveza, ali i postepeno širenje proizvodnje.
– Odmah smo registrovali gazdinstvo koje je prije toga bilo nekomercijalno. Počela sam da uplaćujem doprinose, pošto nemam neki drugi posao. Na taj način sam riješila da sama sebi budem gazda – priča Dragana, koja je nosilac gazdinstva u selu Gomiljani.

Branka Mirdinja, iz sela Turmenti, nije upoznata sa odredbama Pravilnika o podsticajima. Šansu za prihode prepoznala je u stočarstvu i proizvodnji tradicionalnih sireva. Za sada, korisnik je podsticajnih sredstava sa nivoa Grada. Mjesečnih 124 KM poreza i doprinosa, nije veliko izdvajanje.
– Dobila sam status od opštine, izišli su nam u susret i dobila sam 5.900 KM – ističe ona.
S kraja 2016. godine sa ukupno 386 registrovanih trebinjskih poljoprivrednih subjekata, taj broj, na kraju 2018. stigao je na 661. Registrovanje je donijelo određene prednosti na lokalnom nivou.

– Jedan kolosijek je socijalni, gdje pomažemo ljudima da nabave stoku, mehanizaciju, repromaterijal ili prošire objekte, a drugi kolosijek je otkup poljoprivrednih proizvoda – rekao je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.
Cilj je, rekao je Dutina, podizanje na veći nivo organizovanosti i da ona bude prepoznata kao profitabilna grana.

– Možda je Trebinje jedan od rijetkih gradova u Srpskoj gdje poljoprivrednici mogu da dobiju podsticaje sa dva nivoa – dodao je Dutina.
Problem su usitnjene parcele, pa veći broj gazdinstava ne može dobiti status komercijalnog. Nezavisno od nivoa Ministarstva, izdvajanja iz gradskog budžeta, u skladu s Pravilnikom, biće proširena i u ovoj godini.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: