Koncesije za HE 'Foča' i 'Paunci' dodijeljene 'Elektroprivredi' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Koncesije za HE 'Foča' i 'Paunci' dodijeljene 'Elektroprivredi'

Izvor: srna | Datum:24.01.2019.

Vlada Republike Srpske dodijelila je danas "Elektroprivredi Republike Srpske" koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini.

Vlada je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE "Foča", te rješenje o davanju saglasnosti na ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE "Foča" na rijeci Drini, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju je navedeno da se koncesija za izgradnju i korišćenje HE "Foča" dodjeljuje Privrednom društvu Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" - Matično preduzeće Trebinje na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji.

"Koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji da uplati u korist budžeta Republike Srpske jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 1.163.718 KM", navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE "Paunci" na rijeci Drini, kao i rješenje o davanju saglasnosti na ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE "Paunci".

Navodi se da se koncesija za izgradnju i korišćenje HE "Paunci" na rijeci Drini dodjeljuje Privrednom društvu Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" - Matično preduzeće Trebinje.

"Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji, a koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji da uplati u korist budžeta Srpske jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 1.232.172 KM", pojašnjava se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Prijedog plana poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za 2019. godinu, kojim su predviđeni poslovi sprovođenja razvojnih programa za osnovne geodetske radove, premjer i održavanje postojećih katastarskih evidencija i katastra komunalnih uređaja, te kartografije.

Predviđeni su i razvoj i održavanje informacionog i geoinformacionog sistema i infrastrukture geoprostornih podataka, imovinsko-pravni poslovi, modernizacija propisa iz oblasti premjera, katastra i imovinsko-pravne oblasti, upravljanje ljudskim resursima, unutrašnja i spoljna komunikacija, e-Uprava i postupak eksproprijacije nepokretnosti za izgradnju kapitalnih objekata, kao i drugi kapitalni objekti od opšteg interesa.

"Ukupna procijenjena potrebna sredstva za izvršenje plana za 2019. godinu su utvrđena u iznosu od 30.159.484 KM, iz redovnih vlastitih i namjenskih izvora finansiranja", ističe se u saopštenju.

Sredstva su utvrđena na osnovu cijena za izvođenje ovih radova, a obezbjeđuju se Zakonom o finansiranju poslova premjera i uspostavljanja katastra nepokretnosti i Zakonom o naknadama za vršenje usluga premjera i korišćenje podataka katastra nepokretnosti i katastra zemljišta.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: