Брана Гранчарево испуњава све услове струке за безбједан вишедеценијски рад | Херцег Телевизија Требиње

Привреда

Брана Гранчарево испуњава све услове струке за безбједан вишедеценијски рад

Извор: СРНА | Датум:03.02.2019.

Брана „Гранчарево“ хидроелектране „Требиње један“ спада у ред бетонских брана које су најбезбједније на свијету и исуњава све услове струке за безбједан рад у наредном вишедеценијском периоду, речено је Срни у Служби за осматрање брана Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/.

У овој служби наводе да је се брана „Гранчарево“ свакодневно прати 24 часа на 900 мјерних мјеста са којих се неријетко сагледава и до 10.000 различитих параметара, због чега се може оцијенити да њена стабилност није угрожена.

Из Службе истичу да стање бране већ 50 година испуњава јасно дефинисане параметре који су предвиђени за функционисање хидроелекртане „Требиње један“.

Говорећи о прслинама у бетону које су примјећене на круни бране „Гранчарево“, у овој служби су појаснили да су оне уочене крајем 2017. године када је постављан нови слој ливеног асфалта, али да оне, према оцјени професора са грађевинског факултета у Београду и Подгорици, не могу да је угрозе.

„Одмах су извршена геофизичка испитивања тих појава и одређени правци њиховог пружања. Еминентни професори грађевинских факултета сагледали су прслине и резултате осматрања и на основу тога су дали мишљење да је потребно урадити додатне истражне радове прије било каквих санационих радова, наглашавајући да уочене појаве не могу да угрозе стабилност саме бране“, наводе у Служби.

Иако не представљају опасност, ову појаву сагледала су и два стручна савјета ХЕТ-а која су дала исто мишљење, као и професори са грађевинских факултета.

„Одмах су преузете све неопходне радње које су предложили стручњаци“, наводе у овој служби.

На интернету се јуче појавила информација, чију су извор наводна стручна лица из ХЕТ-а, у којој се истиче да је брана „Гранчарево“ опасно попуцала.

У надлежној служби истичу да то, срећом, није чињенично стање на терену.

Хидроелектрана „Требиње један“ прошле године прославила је 50 година успјешног рада.

У припреми пројекта ове хидроелектране, осим домаћих стручњака из Југославије, били су ангажовани и експерти из иностранства и стручни тимови УН.

Био је ово велики испит истраживачима, пројектантима и градитељима, а њихов успјех био је још већи ако се зна да су пројектоване поставке и предвиђања касније показали врло незнатна одступања.

Брана „Гранчарево“ хидроелектране „Требиње један“ је лучна брана двоструке закривљености, са периметралном фугом, грађевинске висине 123 метра и дужине по круни 439 метара. Њена дебљина у дну је 27 метара, а на врху 4,6 метара.

Ископ темеља бране износи 230.000 метара кубних, а запремина уграђеног бетона у саму брану и прибранске објекте износи 500.000 метара кубних.


Категорија: Привреда

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: