Istraživali smo: U Bileći dovoljno sjemenskog materijala | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Istraživali smo: U Bileći dovoljno sjemenskog materijala

Izvor: radio bileća | Datum:23.02.2019.

Kako se u javnosti često govori o nestašici sjemenskog materijala u Republici Srpskoj, a kako su lijepo vrijeme i visoke temperature i stanovnici Bileće iskoristili za prve radove na baštama i sadnju krompira, luka i rezidbu vinove loze, ekipa Radio Bileće posjetila je poljoprivrednu apoteku i provjerili ponudu i cijene najtraženijih sorti. 


Prije tri mjeseca dobili smo informaciju da će doći do problema sa nabavkom sjemenskog materijala, jer je zbog suše u Holandiji prinos prepolovljen“, kaže diplomirani inženjer poljoprivrede Spaso Pičeta.
Ipak, stanovnici Bileće nemaju razloga za brigu, jer prema riječima stručnjaka, najtraženijih sorti i sjemenskog materijala ima dovoljno. 
I pored navedenih problema apoteka je solidno opremljena sa sjemenskim krompirom, lukom, kesicama povrća, cvijeća, graška, buranije i lukovice, kao i sa sadnicama voća“, ističe Pičeta. 
Kako kaže Pičeta, kupci u Bileći najčešće traže rane sorte krompira: jerlu, adoru i rivieru, a od srednje ranih sorti lisetu, kareru i rudolf. 
Nedostatak sadnog materijala uticao je i na njegovu cijenu. Za kilogram luka potrebno je izdvojiti 4,80 KM, što je za 1,50 KM više nego prošle sezone. I cijena krompira veća je za oko 60 pfeniga u odnosu na prošlu godinu. Cijena kilograma krompira sitnije kalibraže kreće se od 2,30 do 2,50 KM, dok je cijena krupnije kalibraže oko 1,90 KM.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: