U Neumu o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

U Neumu o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji

Izvor: SRNA | Datum:16.04.2019.

Na petom Energetskom samitu, koji danas počinje u Neumu, biće riječi o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema podsticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, te važnosti energetske efikasnosti.

Iz USAID-a je saopšteno da će posljednji dan biti rezervisan za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji, te da će posebno biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz medija u BiH.

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećano učešće obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije.

Riječ je o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike.

Stoga BiH mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije, ističe se u saopštenju.

Iz USAID-a dodaju da će Energetski samit biti mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u BiH.

Uvodna obraćanja imaće ambasadori SAD Erik Nelson, Njemačke Kristijana Homan, Velike Britanije Metju Fild, te zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino.

Premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić, te ministar spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović će, osim uvodnih obraćanja, učestvovati i u prvom panelu koji će u fokusu imati razgovor eksperata i vlada o energetskoj tranziciji, ističe se u saopštenju.

Svoj doprinos diskusiji daće i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, direktor "Elektroprivrede BiH" Bajazit Jašarević i izvršni direktor za razvoj "Elektroprivrede HZHB" Drago Bago, navode iz USAID-a.

Ekspertski ugao o procesu energetske tranzicije pružiće stručnjaci iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije Igor Lukšić, Mirza Kušljugić, Kemal Hanjalić, Neven Dujić, Nikola Rajaković, te predsjednik nevladine organizacije "SEE čejndž net" /mreža promjena Jugoistočne Evrope/ Garet Kely.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije, njemački GIZ putem projekata "Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Podsticanje energetske efikasnosti u BiH", te Ambasada Velike Britanije u BiH, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Peti energetski samit u Neumu biće održan od 16. do 18. aprila.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: