Petrović na Jahorina ekonomskom forumu – Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora glavni prioritet ERS-a | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Petrović na Jahorina ekonomskom forumu – Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora glavni prioritet ERS-a

Izvor: Rejting | Datum:24.04.2019.

Tri ključna izazova koja su pred Elektroprivredom Republike Srpske /ERS/ su energetska efikasnost, smanjenje emisije štetnih gasova i povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, rekao je na “Jahorina ekonomskom forumu” generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je, u okviru panel diskusije “Aktuelni trendovi u energetskom sektoru”, istakao da Republika Srpska ima ogroman investicioni potencijal kada je u pitanju proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i da se kompanija akcionim planom opredijelila da u narednih deset godina poveća proizvodnju iz obnovljivih izvora za oko 1.000 megavata.

Svjesni da nas u narednom periodu čeka ispunjenje obaveza Trećeg energetskog paketa, ali i porast potrošnje i liberalizacija tržišta, odlučili smo da svoje snage usmjerimo na investiciono – razvojne projekte koji će dovesti do više kilovata proizvedenih iz obnovljivih izvora”, rekao je Petrović.

U tom smislu ERS je pokrenula brojne investicije izgradnje novih objekata – HE Dabar, HE Buk Bijela, HE Cijevna III, solarna elektrana Trebinje, vjetroelektrana Hrgud…

Vrijednost ovih investicija iznosi oko 2,5 milijardi KM, a sve ozbiljne finansijske institucije očekuju da učešće MH “ERS” bude 15 odsto, odnosno oko 375 miliona KM”, istakao je Petrović.

Kako bi ERS započeo investicioni ciklus potrebno je u naredne tri godine obezbijediti po 125 miliona KM, a za to postoje različiti modeli – od kreditnih zaduženja i emisije obveznica do suinvestitora.

Učesnici panela bili su ministar energetike Petar Đokić, predsjednik Uprave IEE Corporation Borko Torbica, partner Deloitte Banjaluka Mirko Ilić i predsjedavajući Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama Tihomir Simić.

Učenici panela su naveli da bi realizacijom ovih projekata ERS direktno doprinio povećanju BDP–a za oko 2,5 odsto, a indirektna korist bila bi velika, u smislu novih radnih mjesta, konkurentnijeg i stabilnijeg energetskog tržišta, a samim tim i ekonomskog ambijenta.

Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: