Potpisan Memorandum sa turskom kompanijom o auto-putu Beograd-Sarajevo | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Potpisan Memorandum sa turskom kompanijom o auto-putu Beograd-Sarajevo

Izvor: SRNA | Datum:09.07.2019.

Na Jahorini je danas potpisan Memorandum o razumijevanju između Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske i kompanije Tašjapi iz Turske koja bi trebalo da radi dionicu auto-puta od Srbije do Sarajeva u dijelu kroz Republiku Srpsku.


Riječ je o dvije trase auto-puta Beograd - Sarajevo, odnosno o dionicama koje prolaze kroz Republiku Srpsku, a koje su u nadležnosti preduzeća Autoputevi.

Direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić izjavio je da je riječ o dionicama sjeverni krak auto-puta od Beograda do Sarajeva to je ulaz u Rači, pored Bijeljine do granice Brčko distrikta, i južni krak koji ide od Istočnog Sarajeva do Višegrada i Vardišta.

On je rekao da je turska kompanija Tašjapi na sličan način već potpisala ugovor u Srbiji za projektovanje i izgradnju auto-puta koji će biti finansiran turskim kreditom.

Topić je dodao da oni već rade projektnu dokumentiaciju za auto-put od Kuzmina do Rače i za most preko Rače, a u ugovor je ušla i izgradnja kompletnog mosta.

- Ova inicijativa krenula je iz Srbije i mi smo je prihvatili, jer je dosta slična, a o uslovima kredita još nije razgovarano. Memorandum o razumijevanju je samo prvi korak koji otvara vrata za procedure i nama i njima da bi mogli doći do pregovora. Mi paralelno s tim pripremamo tehničku dokumentaciju - naglasio je Topić.

On je pojasnio da je Memorandum o razumijevanju samo prvi korak, a sljedeći je pregovori o ugovoru.

- Prvo ćemo pokušati po istom modelu kao u Srbiji. Dosta toga je već poznato, ali treba sačekati da se formalno na nivou BiH pripremi i potpiše međudržavni sporazum sa Srbijom, koji se radi, i onda bi trebalo da se definišu načini finansiranja. da li će to biti isti uslovi kao što su u Srbiji ili ne, to ćemo vidjeti. Postoje dva paralelna procesa koja bi trebalo u narednih nekoliko sedmica da se završe, a u međuvremenu, vjerujem, da ćemo krenuti u pregovore za ugovor - da li projekat i izgradnja ili samo izgradnja. To ćemo još vidjeti - istakao je Topić.

On je pojasnio da je Memorandum o razumijevanju formalni korak, neobavezujući za obje strane kao što su memorandumi inače.

- Takva praksa je bila i kod pregovora sa dosadašnjim partnerima. Ovo je prvi korak ka realizaciji do koje nekada dođe, a nekada ne, mada sam ja u ovom slučaju optimističan - rekao je Topić.Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: