Rod grožđa nešto slabiji, ali kvalitet odličan | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Rod grožđa nešto slabiji, ali kvalitet odličan

Izvor: RTRS | Datum:06.09.2019.

Počela je berba grožđa u trebinjskom vinogorju. Vinogradari kažu da će rod biti nešto slabiji nego ranijih godina, ali da je kvalitet grožđa odličan.
 

Sunčani i topli avgust nadoknadio je vinogradarima ono što je pokvarilo kišno proljeće. Iako će prinos u većini vinograda biti slabiji, kvalitet grožđa je odličan, a koncentracija voćnog šećera je dvadeset i više, što vinarima daje osnov za dobra i kvalitetna vina. U vinogradima “Agrofina” počela je berba merloa i žilavke.

- Očekivali smo kašnjenje berbe i za dvadesetak dana, ali evo na sreću lijepi i topli dani su ubrzali sazrijevanje, pa kasnimo samo desetak dana - ističe Branko Anđelić, agronom u Agrofinu.

Berači imaju pune ruke posla i u vinogradima preduzeća "Popovo polje". Nadaju se da će im vrijeme ići na ruku, jer kiša tokom berbe može samo da oteža rad, ali i da pokvari kvalitet grožđa.

- Beremo šardone i sovinjon blank. Kasnije ćemo i ostale sorte, prinos je manji i do 20 odsto od očekivanog - poručuje Radenko Ilić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje AD Popovo polje.  

Vinogradarima posao otežava i manjak radne snage onda kada je to najpotrebnije. Iz godine u godinu, sve je teže naći radnike.

- Nekako se snalazimo, ali teško je naći radnike - dodaje Radenko Ilić.

Ono što sami proizvođači ne prerade, ide na tržište. Dio će optkupiti lokalne vinarije, dio, one iz zapadne Hercegovine, a jedan dio grožđa iz trebinjskog vinogorja izvozi se i u Crnu Goru. Značajne količine kupiće pojedinci koji, po tradiciji, vole da proizvedu vino i rakiju za svoje domaćinstvo.

- Cijene su 1,10 za vranac, merlo i kaberne po marku, a smederevka 0,75 KM - dodaje Branko Anđelić.

Kako svaka sorta vinove loze prispjeva u različito vrijeme, očekuje se da će berba potrajati do oktobra.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: