Obećana podrška za budući vjetropark kod Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Obećana podrška za budući vjetropark kod Nevesinja

Izvor: SRNA | Datum:23.09.2019.

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/ posjetili su lokaciju budućeg vjetroparka "Grebak" kod Nevesinja, čiji je početak izgradnje planiran za kraj 2020. godine i obećali svaku vrstu pomoći u realizaciji ovog ekološkog projekta, investicione vrijednosti od oko 130 miliona KM.

Na prezentaciji o realizaciji ovog projekta, kojoj su prisustvovali direktor Fipe Gordan Milinić i predstavnik Agencije za regiju Hercegovine Amir Kazić, istaknuto je da je planirano instaliranje do 15 vjetroturbina sa godišnjom proizvodnjom od oko 130 gigavat-časova električne energije, saopšteno je iz Fipe.

Dosadašnje rezultate predstavili su izvršni direktor "Grebaka" Miralem Čampara i stručni saradnik Centra za obnovljive izvore energije "Impro-impeks" Ramiz Zaimović.

U saopštenju je navedeno da je mogući početak izgradnje planiran za kraj 2020. godine, za šta je potrebna puna podrška nadležnih institucija, očekivani završetak predviđen je za kraj 2021. godine, dok su puštanje u pogon, probni rad i garantna ispitivanja planirani do sredine 2022. godine.

"Prema odluci Vlade Republike Srpske naknada za koncesiju iznosi 0,0055 KM po kilovat-času proizvedene električne energije, a opštini Nevesinje bi godišnje mogao pripadati iznos i do 800.000 KM koncesione naknade", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi da bi proglašavanje vjetroelektrane projektom od javnog interesa trebalo ubrzati rješavanje imovinskopravnih odnosa za potrebe projekta.

Milinić je posjetio i lokaciju na području Gabele kod Čapljine na kojoj se realizuje projekat poljoprivredne proizvodnje, odnosno plantaže organske proizvodnje ljekobilja i maslina, u koji je do sada uloženo oko pet miliona evra, a planirana ukupna investicija iznosi osam miliona evra.

"Fascinantno je čuti i vidjeti kako se 140 hektara hercegovačke goleti pretvara u plodnu podlogu za sadnju organskog bilja i drugih mediteranskih kultura kao što su masline, šipak, smokve i drugo, uz poštovanje najstrožih standarda za organskom proizvodnjom kvaliteta `Demeter`", rekao je Milinić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog ekoloških projekata koji će doprinijeti proizvodnji čiste energije i organskih poljoprivrednih proizvoda, te obećao podršku njihovom sprovođenju.

"Zbog značaja investicionih zahvata za lokalne zajednice, regiju i šire, Fipa će u saradnji sa investitorom, u ovim slučajevima iz Njemačke, posvetiti punu pažnju otklanjanju eventualnih administrativnih prepreka u realizaciji ovih projekata", navedeno je u saopštenju.

Istraživanje potencijala vjetra na lokaciji Grebak započelo je prije 10 godina, nakon što su Fipa i "Impro Impeks" - Centar za obnovljive izvore energije iz Mostara, prezentovali rukovodstvu opštine Nevesinje potencijale i benefite vjetroenergije na lokacijama Grebka i Morina, a tadašnji načelnik Nevesinja Brano Miković odobrio postavljanje mjernih stubova.

Vlada Republike Srpske je u aprilu ove godine sa firmom Vjetroelektrana "Grebak" potpisala ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak snage od oko 50 megavata i investicione vrijednosti od oko 130 miliona KM.




Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: