Krenuo prvi teretni voz iz Kine ka Srbiji | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Krenuo prvi teretni voz iz Kine ka Srbiji

Izvor: SRNA | Datum:29.09.2019.

Prvi teretni voz iz Kine krenuo je prema Srbiji sa opremom koju kineske kompanije "CRBC" i "CCCC" koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, izjavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.


Mihajlovićeva je rekla da je prvi teretni voz krenuo u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju. 

- Ovim je Srbija dobila željezničku kargo liniju sa Kinom - izjavila je Mihajlovićeva.

Razdaljina između Đinana i Beograda je oko 10.500 kilometara i vožnja će trajati 25 dana. Voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

- Otvaranje ove željezničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da robu mogu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze iz Kine, jer je željeznički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja - objasnila je Mihajlovićeva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je željeznički saobraćaj jedan od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza željeznička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je dio ovog projekta.



Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: