Marinković: Produžiti rok za podizanje regresiranog goriva | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Marinković: Produžiti rok za podizanje regresiranog goriva

Izvor: SRNA | Datum:25.10.2019.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao Srni da će Savez nastojati da dogovori sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da za 15-20 dana produži rok za podizanje regresiranog goriva, što je ratarima izuzetno važno.

Marinković je podsjetio da je prema Pravilniku o podsticajima za 2019. godinu regulisano da poljoprivrednici regresirano gorivo podignu do kraja oktobra, a svi koji zakasne, gube pravo na tu mogućnost.

- Problem predstavlja to što smo imali kašnjenje u skidanju kukuruza i soje, a nije ni bila poznata cijena za kukuruz. Poljoprivrednici nisu naplatili i neće moći da podignu regresirano gorivo u količinama koje su im dodijeljene - pojasnio je Marinković.

On je ukazao da sjetva pšenice, umjesto da je već u punom jeku, na području Posavine na većini parcela tek je počela, a da je prema saznanjima Saveza veći broj poljoprivrednika odlučio da umanji površine zasijane ovom kulturom, radi ukidanja subvencija.

Marinković je dodao da je uzrok kasnije sjetve nešto sporije sazrijevanje, odnosno otpuštanje vlage kod kukuruza koji je obično predkultura, a kasnila je i soja.

- Na nedavnom sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem dogovorili smo da donekle ublažimo nedostatak subvencija za proizvedenu pšenicu, pa je Ministarstvo odobrilo 300 KM po hektaru za sjetvu - rekao je Marinković.

On je podsjetio da su poljoprivrednici u proteklom periodu imali problem sa plasmanom i lošom cijenom pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je u utorak, 22. oktobra, saopštilo je da će i iduće godine iz agrarnog budžeta podržati proizvodnju pšenice, pa će umjesto 200 KM, podsticaji iznositi 300 KM po hektaru.

- Ministarstvo na ovaj način želi da poruči proizvođačima da mogu da računaju na značajnu podršku i u idućoj godini, a ova informacija je poljoprivrednicima bitna i blagovremena kako bi isplanirali obim predstojećih jesenjih sjetvenih radova - navedeno je u saopštenju.



Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: