ERS: Novom organizacijom distributivnih preduzeća do efikasnijeg sistema | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

ERS: Novom organizacijom distributivnih preduzeća do efikasnijeg sistema

Izvor: Hercegovina pres | Datum:29.10.2019.

U toku je reorganizacija distributivnih preduzeća u sistemu „Elektroprivrede Republike Srpske“ koja podrazumijeva razdvajanje tržišnih i netržišnih djelatnosti, nakon toga planirana je reorganizacija proizvodnih preduzeća, a sve u cilju efikasnijeg poslovanja, navode iz ove kompanije.

Direktor Direkcije za snabdijevanje električnom energijom u „Elektroprivredi Srpske“ Velibor Šipovac rekao je novinarima da je u skladu sa regulativama energetske zajednice neophodno restrukturisanje energetskog sektora, pa samim tim reorganizacija distributivnih preduzeća i izdvajanja snabdijevanja iz njih, što je u toku.

„Iduća godina nam donosi promjene u organizacionom smislu. Imaćemo pet distributivnih preduzeća i izdvojeno jedinstveno preduzeće koji će biti javni snabdjevač u holdingu `Elektroprivrede Srpske`, jer elektrodistributivna preduzeća 1. januara 2021. godine gube licencu za snabdijevanje“, kaže Šipovac.

On je dodao da će nakon reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća doći i do reorganizacije proizvodnih preduzeća.

„Smanjenje broja radnika je neizbježan proces, ali o tome će se voditi naročito računa da bi se zaštitili oni koji doprinose poslovanju sistema `Elektroprivrede Srpske`. U fazi smanjenja broja radnika predviđene su i stimulativne otpremnine“, rekao je Šipovac.

On je napomenuo da je liberalizacija tržišta neizbježna i podsjetio da su odnedavno u skladu sa tim prisutni na otorenom tržištu, jer je „Elektroprivreda Republike Srpske“, odnosno matično preduzeće, jedan od 24 licencirana tržišna snabdjevača u BiH, te kupci mogu slobodno da izaberu svog snabdjevača električnom energijom.

„Ukoliko neko od kupaca izabere drugog snabdjevača električnom energijom, ni na koji način neće ugriziti poslovanje `Elektroprivrede Republike Srpske` koja viškove električne energije uvijek može da plasira na slobodnom tržištu“, kaže Šipovac.

On ističe da se ne može ni iz kakvog konteksta izvući zaključak da je riječ o bilo kakvim aktivnostima koje vode privatizaciji „Elektroprivrede Republike Srpske“.Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: