Teška situacija u komunalnim i vodovodnim preduzećima | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Teška situacija u komunalnim i vodovodnim preduzećima

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:14.11.2019.

Više od 70 odsto komunalnih i vodovodnih preduzeća u BiH je na granici likvidnosti ili se suočava sa stečajem, podatak je iznesen na seminaru u okviru projekta „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabedavanja i sanitacije“, koji je danas održan u Trebinju.

Bojana Kontić Panić, trener ispred Saveza opština i gradova RS, koji je organizator ovih  skupova, rekla je da je niz faktora koji su doveli do ovakve situacije i da je potrebna  reforma odnosa lokalnih zajednica prema komunalnim preduzećima, pošto ona predstavljaju zajednički interes građana i vlasti.

„Problemi su, prije svega, organizacioni, zatim pitanje efikasnosti i finansijske likvidnosti preduzeća. Cijenu vode je jako teško utvrditi, za razliku od cijene svih drugih roba, pa vodovodna i komunalna preduzeća često postaju socijalne ustanove, što ne bi trebala da budu“, istakla je ona.

Panićeva je dodala da je u cijenu vode u vrlo malom procentu uračunata i amortizacija vodovoda i kanalizacione mreže, pa se sistemi na obnavaljaju, a gubici u neprihodovanoj vodi su oko 65 odsto.



Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: