U Gacku najviše trgovaca i ugostitelja | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

U Gacku najviše trgovaca i ugostitelja

Izvor: Radio Gacko | Foto: Radio Gacko | Datum:26.11.2019.

Na području Gacka od početka godine  izdato je 10  odobrenja za rad samostalnim preduzetnicima. Istovremeno prestanak rada  obavljanja djelatnosti prijavilo njih 12 , saznajemo od Jelene Vulović SSS za samostalno preduzetništvo pri Odjeljenju za privredu, finansije i društvene djelatnosti naše opštine.
Za  proteklu  godinu te cifre su nešto drugačije : odobrenje za rad  steklo je 18, dok je prestanak rada prijavilo 16 preduzetnika, najviše u oblasti djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva.

Na području opštine trenutno je aktivno 99 preduzetnika, dok su dva privremeno odjavljena na period od 6 mjeseci.

Većina novootvorenih samostalnih preduzetnika u 2019.  je iz oblasti poljoprivrede, potvrdili su nam u nadležnom odjeljenju opštine Gacko. Ovo je direktna posledica projekta samozapošljavanja koju sprovodi Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Vladama Srpske i Srbije.

Inače statistički gledano najveći broj preduzetnika u Gacku (36,63) % je iz oblasti trgovine, a nešto manji (29,70%) je u rejonu ugostiteljstva.Ostalih djelatnosti kao što su poljoprivreda i zanatstvo je manje od 10 %.

Razlozi koje stranke iznose prilikom podnošenja zahtjeva za trajnu odjavu su uglavnom ekonomske prirode, nemogućnost opstanka na tržištu i niski prihodi u odnosu na zakonske obaveze prema opštini i državi, a u ovoj godini najviše odjava bilo je iz oblasti trgovine.

Kada je u pitanju oblik organizovanja, u našoj opštini preovladava samostalno obavljanje preduzetničke djelatnosti, a kao ortakluk posluju dvije preduzetničke radnje.

Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: