Pašalić: Veći agrarni budžet za narednu godinu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Pašalić: Veći agrarni budžet za narednu godinu

Izvor: SRNA | Datum:30.11.2019.

Ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je da će agrarni budžet za narednu godinu biti veći za četiri miliona KM od ovogodišnjeg i iznosiće 75 miliona KM, te poručio kako nema ništa od formiranja ministarstva poljoprivrede BiH.
 

Pašalić je rekao da se u poljoprivredu godišnje plasira oko 180 miliona KM, a da svakog prvog u mjesecu ide isplata premija za mlijeko za 4.500 gazdinstva.

On smatra da se domaći proizvođači mogu zaštititi ulaganjima u kapitalne investicije, što znači podršku izgradnji objekata, novu mehanizaciju, podizanje novih zasada.

Intervetni otkup junadi, za koji je Vlada izdvojila dva miliona KM da pomogne proizvođačima u Srpskoj, prema ocijeni ministra Pašalića, daje odlične rezultate.

- Cilj je da se otkupi oko 8.000 grla, dio ide mesnim prerađivačima, a dio za izvoz. I to po cijeni od 3,9 KM po kilogramu, koja je odlična, ako se uzme u obzir da je u regionu 3,5 KM. Tom mjerom smo definintivno zaštitili domaće proizvođače - rekao je Pašalić za Večernje novosti.

Kada je riječ o stanju u "Šumama Republike Srpske", Pašalić je naglasio da je u tom javnom preduzeću smanjen broj gazdinstava koja su poslovala negativno.

Prema njegovim riječima, dobit Šuma Republike Srpske sada značajno raste i biće višemilionska na kraju godine, što pokazuju prvi rezultati poslije čistke, a pun efekat mjera vidjeće se naredne godine kada bude usvojen novi zakon o šumama.

O uvozničkom lobiju u BiH, ministar poljoprivrede je rekao da to definitivno postoji, kao što postoji i zakonska metodologija kako BiH može da reaguje ako domaći proizvođači trpe štetu zbog uvoza, ali se nijednom nije primjenila.

Pašalić je rekao i da ministarstvo poljoprivede BiH neće biti formirano i da je nadležnost nad poljoprivredom u rukama entiteta.

Govoreći o jačanju sistema odbrane od poplava, Pašalić je rekao da se grade nasipi i da je resorno Ministarstvo u posljednjih nekoliko godina uradilo više na tom polju nego u prethodnih 30, 40 godina.Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: