Nevesinje: IFAD - ov projekat dobra prilika za poljoprivrednike | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Nevesinje: IFAD - ov projekat dobra prilika za poljoprivrednike

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:05.12.2019.

U okviru Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS organizovala je juče u Društvenom centru opštine Nevesinje radionicu na temu realizacije biznis planova i razvoja klastera u poljoprivredi. Sastanku su prisustvovali predstavnici opština, udruženja i zadruga sa područja istočne Hercegovine.

 

 

Projekat unaprijeđenja konkurentnosti u ruralnim područjima sufinansira se kreditnim sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) i namijenjen je malim poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani da investiraju u proizvodnju i plasiraju proizvode na tržište.

Menadžer projekta Dragan Vučković kaže da je predstavljen i usvojen Akcioni plan klastera „Stara Hercegovina“ i da sada predstoji usaglašavanje sa projektom i pristupanje finansiranju. On je naglasio da su poljoprivredni proizvođači iz Ljubinja i Berkovića već dobili finansijsku podršku i da su napravili značajne rezultate u proizvodnji povrća.

– Predstavljen je biznis plan Udruženja pčelara „Roj“ iz Bileće koje ima jasne ciljeve i namjeru da u prizvodnju meda uključi 65 mladih ljudi –naglasio je Vučković naglašavajući da očekuje da se uskoro usvoje biznis planovi i drugih opština iz regije.

Predsjednik Upravnog odbora klastera „Stara Hercegovina“ Milutin Samardžić kaže da se opština Nevesinje na osnovu ankete urađene preko savjeta mjesnih zajednica opredijelila da poslovne planove napravi u sektorima mljekarstva, voćarstva, povrtlarstva i pčelarstva. Samardžić naglašava da projekat omogućava poljoprivrednicicima finansiranje polovine troškova za početna ulaganja.

− Opština će finansirati 10% , IFAD 40%, a proizvođač 50% troškova – precizira Samardžić i dodaje da registracija poljoprivrednog gazdinstva nije uslov za učešće u projektu.

Projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima sufinansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, a za prvu fazu koja traje do 2022. godine biće izdvojeno najmanje 24 miliona KM.

Nakon presjeka realizacije ovog programa do 2022. godine, projekat bi trebao da bude nastavljen i sljedećih pet godina.

 







Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: