Godišnjica havarije u HE 'Dubrovnik' - Sanacija nije ni počela | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Godišnjica havarije u HE 'Dubrovnik' - Sanacija nije ni počela

Izvor: Trebinje danas | Foto: Trebinje danas | Datum:10.01.2020.

Tačno prije godinu dana izbio je požar u HE „Dubrovnik“ u Platu. Tri života su izgubljena tada i napravljena je materijalna šteta.

Nadležni su, nakon uviđaja i analiza, rekli da u požaru nije oštećena primarna oprema hidroelektrane.

Sa mreže je tada ispao i agregat Hidroelektrana na Trebišnjici u Platu.

Najavljivalo se da bi jedan agregat mogao biti pušten u pogon u januaru. Do toga nije došlo. Posljednja zvanična informacija koju je HET dobio od Hrvatske elektroprivrede je da bi jedan agregat u HE “Dubrovnik” trebao da proradi tokom februara.

To je opet u domenu najava, jer se, po tom pitanju, još ništa ne radi.

Stručnjaci iz ove oblasti odmah nakon havarije u ovoj hidroelektrani rekli su da može biti sanirana za mjesec dana.

Danas je punih dvanaest mjeseci, a ni na pomolu nije rješenje ovog problema.

Spekulacija na ovu temu bilo je mnogo. Pisali smo već das mo razgovarali sa jednim od zaposlenih u Hrvatskoj elektroprivredi. Naš sagovornik, koji je želio da ostane anoniman, rekao nam je da su se pojedinci u HEP-u, a nije isključeno i u vrhu hrvatske vlasti, dobro okoristili od ove situacije. Tvrdio je das  u pitanju interesi pojedinaca koji na ovaj način mogu da ponude svoj proizvod, električnu energiju,  po višim cijenama. Imena nije želio da iznosi. Ono što je činjenica i što nije u domenu spekulacija jeste da su štete od ove havarije za godinu dana od kad se desilo milionske.

Gubici HEP-a su oko 70 miliona maraka. 

Hidroelektrane na Trebišnjici zbog nečije samovolje u HEP-u, ličnih ili interesa grupe ljudi u velikom su finansijskom problem. Milionski gubici ne odražavaju se samo na ovo preduzeće, nego i na stanovništvo Trebinja i Bileće.

Ugrožena je realizacija planiranih projekata, a Hidroelektrane na Trebišnjici nisu nadležne niti mogu da riješe problem u HE ”Dubrovnik”.

Kome ide u korist ovakva situacija? Je li moguće da je neko u Hrvatskoj, odnosno nadležnom preduzeću, svoj lični interes stavio iznad interesa građana ove države?

Spekuliše se da u svemu ima i onih sa druge strane granice koji su “upetljali svoje prste” i svoje interese i svjesno ugrožavaju HET, Trebinje, Bileću, ovaj dio Republike Srpske…

A, svakom patrioti u Republici Srpskoj, koja je juče slavila 28 rođendan, trebalo bi da interes Srpske bude van svih drugih interesa.

Posebno zbog onih koji su svoje živote ugradili u njene temelje.

Ali, nije svakome "pogled" na Srpsku isti. 

Kako god bilo, sačekaćemo tu sredinu februara kada bi, prema najavama zvaničnika iz HEP-a, trebalo da proradi jedan agregat u HE “Dubrovnik”…

 Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: