Hercegovina: Povoljni vremenski uslovi za rezidbu vinograda | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Hercegovina: Povoljni vremenski uslovi za rezidbu vinograda

Izvor: RTRS | Datum:15.01.2020.

Za hercegovačke vinogradare nema odmora. U velikim vinogradima, u toku je rezidba loze i obrada vinograda. Pogoduju im povoljne dnevne temperature.

Rezidba vinove loze i zimsko oranje prve su i najvažnije agrotehničke mjere. Od 5. decembra, kada je počela u vinogradima Agrofina, loza je orezana na više od šezdeset hektara.

Jutarnje temperature su oko nultog podjeljka.

- Pošto imamo mediteransku klimu, rezidba se može raditi odmah kada opadne list. To ne predstavlja nikakav problem, zato što se ovdje rijetko temperature spuštaju ispod deset stepeni - pojasnio je agronom Branko Anđelić.

Na rezidbi su angažovani iskusni sezonci.

Dragan Grahovac radi godinama i kaže da je za dobrog rezača potrebno više od godinu dana da bi pravilno pripremio čokot za sezonu roda.

Dnevno oreže do petsto čokota.

- Moramo najviše voditi računa o rodnom čvoru jer kako se oreže takav će biti rod. Zarada nam je po učinku, sve ide na normu - priča Dragan.

Da bi iskoristili povoljno vrijeme, uporedo sa rezidbom, sprovodi se i zimsko oranje.

Pored stotinu osamdeset hektara postojećih vinograda, u Agrofinu planiraju podizanje i mladih nasada.

- Ove godine imamo u planu pripremu zemljišta za nove vinograde, koji bi trebalo da se podižu tek naredne 2021. godine - dodao je agronom Anđelić.

Rezidba loze i zimska obrada zemljišta, ako vrmenski uslovi dozvole, trebalo bi da budu završeni do polovine marta.




Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: