PREGOVORI OKO POKRETANJA HE DUBROVNIK – Uprava Elektroprivrede RS-a i HET-a danas u Zagrebu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

PREGOVORI OKO POKRETANJA HE DUBROVNIK – Uprava Elektroprivrede RS-a i HET-a danas u Zagrebu

Izvor: Top portal | Datum:30.01.2020.

Čelni ljudi Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić i Ilija Tamindžija sastaće se danas sa rukovodstvom Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi se konačno riješio problem oko početka rada Hidroelektrane Dubrovnik.

Delegacija iz Trebinja tražiće od HEP-a da se ubrza završetak radova na obnovi HE Dubrovnik i da se do polovine februara u pogon stavi agregat, jer se 10. januara navršila godina otkako HE Plat nije u funkciji.

Naime, prije godinu dana došlo je do požara na hidroelektrani Plat kada su živote izgubila trojica radnika. Zbog ove havarije uhapšeno je više odgovornih.
Iako su izgubljeni ljudski životi, upućeni tvrde kako šteta i kvar na postrojenjima uslijed požara nisu toliki da se nisu mogli sanirati za godinu dana.

Navodno je po srijedi više neopravdanih razloga vezanih za ugovaranje radova i poslova zbog kojih duže od godinu dana HE Dubrovnik nije u funkciji.

A za to vrijeme gubitak HET-a bio je oko 20 miliona KM, a Elektroprivrede Republike Srpske oko 50 miliona. Sve to je rezultovalo da pad industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj u prošloj godini bude 12 odsto, od čega je osam odsto direktno zbog nerada HE Dubrovnik.

IZ HEP-a su polovinom januara naveli da su intenzivne aktivnosti na zamjeni uništene i popravku oštećene opreme, s ciljem da se uspostavi funkcionalnost opreme na nivou kakav je bio prije požara. “Očekujemo da bi u februaru s radom mogao početi prvi od dva agregata. Rokovi ponovnog ulaska čitave elektrane u redovni pogon moći će se preciznije utvrditi po završetku testiranja popravljene i zamijenjene opreme“, naveli su iz HEP-a.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: