Tegeltija: Javna preduzeća moraju dati veći doprinos privrednom rastu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Tegeltija: Javna preduzeća moraju dati veći doprinos privrednom rastu

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:31.01.2020.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da javna preduzeća moraju dati značajniji doprinos privrednom rastu Republike Srpske i BiH.

"Boljim upravljanjem javnim preduzećima i korištenjem resursa koje smo im dali kao društvo može se obezbijediti i viša stopa privrednog rasta", rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci, komentarišući analizu Svjetske banke prema kojoj bi BiH po sadašnjem tempu privrednog rasta trebalo 100 godina da dostigne nivo ekonomskog razvoja EU.

Tegeltija je ocijenio da je za BiH najvažnije da već deset godina ima stabilan privredni rast.

"On je, međutim, nedovoljan. Projekcije su pokazivale da ćemo 2020. godinu završiti sa privrednim rastom većim od pet odsto, ali se danas vraćamo na stope od oko tri odsto koje nisu dovoljne da bi se jasno vidjeli pozitivni efekti na životni standard građana", kaže Tegeltija.

Najvažnije je, smatra on, zadržati privredni rast, obezbijediti stabilnost i postepeno mijenjati strukturu privrednog rasta.

"Privredni rast je u velikoj mjeri zavisio od potrošnje, a danas to nije dominantno jer je podstaknut i investicijama i izvozom. To moramo da zadržimo ako želimo da obezbijedimo stabilan rast. Ozbiljnog privrednog rasta ne može biti bez rasta privatnog sektora koji još nedovoljno učestvuje u strukturi bruto domaćeg proizvoda. Mora doći do novog investicionog ciklusa u privatni sektor koji će biti najznačajniji pokretački mehanizam za značajnije stope privrednog rasta", istakao je Tegeltija.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izjavio je da je veći privredni rast pitanje svih pitanja.

"Da bi to bilo ostvareno neophodno je eliminisanje prepreka za dinamičniji rast, podizanje konkurentnosti naše proizvodnje i proizvoda, povećanje produktivnosti kako bismo došli do nove vrijednosti i višeg stepena finalizacije, iskorištavanje prirodnih resursa, podizanje nivoa efikasnosti rada javne administracije koja treba biti u funkciji privrede, te poboljšanje zdravstvenog sektora da bismo imali zdravu radnu snagu", kaže Đurić.

On je ponovio da je jedan od prijedloga Privredne komore koji bi omogućio iskorak značajnije ulaganje u tehnološki razvoj.

"Vjerujem da će Vlada /Srpske/ naći način da u narednom trogodišnjem periodu bude izdvojeno 300 miliona KM u vidu grant sredstava za tehnološki razvoj privrede, dok bi privrednici obezbijedili 700 miliona KM. Milijarda KM bi omogućila značajniji tehnološki razvoj, a to bi za posljedicu imalo i skraćenje rokova koje je izračunala Svjetska banka", istakao je Đurić. 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: