Opština Nevesinje za podsticaje poljoprivrednicima namijenila 273.000 KM | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Opština Nevesinje za podsticaje poljoprivrednicima namijenila 273.000 KM

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:01.02.2020.

Opština Nevesinje planira da u 2020. godini za subvencije u oblasti poljoprivrede izdvoji 273.000 KM budžetskih sredstava, što je za 15% više nego godinu dana ranije. Najviše novca biće plasirano kroz programe podrške poljoprivrednim proizvođačima (150.000 KM) i subvencije za mlijeko (110.000 KM), a određena sredstva su namijenjena za izgradnju vodopoja i podizanje novih zasada voća.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je cilj ovih mjera da se mali poljoprivredni proizvođači i porodični ljudi stimulišu za ozbiljniju proizvodnju koja može obezbijediti pristojne prihode njihovim porodicama.

–Pozitivne reakcije od prošle godine učvrstile su nas u opredjeljenju da nastavimo sa podrškom našim poljoprivrednicima koji su još uvijek vezani za selo, tako da smo povećali sredstva za subvencije – istakao je Avdalović. On je dodao da je značajna podrška stigla i od Vlade RS, precizirajući da je Ministarstvo poljoprivrede za različite vidove podsticaja u 2019. godini nevesinjskim poljoprivrednicima isplatilo 1,5 miliona maraka.

Savo Piljević iz Drežnja podsticajna sredstva od opštine Nevesinje je iskoristio za nadogradnju objekta. Ostvaruje i redovnu premiju za mlijeko.

− Svaki podsticaj dobro dođe, ali je neophodno uložiti i mnogo truda − ističe Piljević. Kaže da će i ove godine konkurisati za subvencije.

I Špiro Petković iz Grabovice tvrdi da se od poljoprivrede može živjeti. Odlučio se za život na selu i bavljenje stočarstvom. Iskoristio je mogućnost za ostvarivanje novčanih podsticaja u poljoprivredi.

− U početku sam radio ne očekujući nikakvu podršku, a sada su ove subvencije od velike koristi za porodično gazdinstvo – naglašava Petković.

Drago Šiljegović iz Pridvoraca uzgaja krompir i žitarice. Podsticajna sredstva je iskoristio za nabavku sadnog materijala. Kaže da ima redovne kupce za prodaju kvalitetnog krompira, ali naglašava da treba dosta truda i rada, pa i rizika.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić podsjeća da je prošle godine preko 300 nevesinjskih poljoprivrednika ostvarilo pravo na novčane podsticaje.

–Programi podrške obuhvatili su izgradnju novih i adaptaciju postojećih objekata, uzgoj steonih junica i nabavku poljoprivredne mehanizacije, muznih uređaja, sjemenskog materijala i pčelarske opreme – istakao je Bratić. On je dodao poljoprivrednici nisu imali primjedbi na Pravilnik o podsticajima, tako da će vjerovatno i ove godine ostati isti uslovi za ostvarivanje opštinskih subvencija.

U svakom programu podrške opština Nevesinje učestvuje sa 30-40% sredstava, s tim da je utvrđen najveći iznos podsticaja koje je može dobiti određeni aplikant.

Registracija poljoprivrednog gazdinstva prošle godine nije bila uslov za dobijanje sredstava. Međutim, korisnici podsticaja u svakom slučaju opštinskoj poljoprivrednoj komisiji moraju dokazati da su sredstva namjenski uložena.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: