Proširena istraga nad petoricom osumnjičenih za tragediju u Platu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Proširena istraga nad petoricom osumnjičenih za tragediju u Platu

Izvor: Hercegovina Pres | Foto: Hercegovina Pres | Datum:17.02.2020.

Istraga protiv protiv petorice odgovornih za nesreću u HE Dubrovnik u Platu u kojoj su smrtno stradala tri radnika ove elektrane je proširena, javlja Dubrovački dnevnik.

Istraga se proširuje nad Željkom Starmanom (67), donedavnim šefom HEP Proizvodnje,Nikolom Rukavinom (50), članom Uprave HEP-a te nad 64-godišnjakom, 45-godišnjakom i 73-godišnjakom, zbog sumnje da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, prilikom rekonstrukcije pogona hidroelektrane povrijedili obveze pravne osobe u gradnji i zaštiti od požara.
Rekonstrukcija pogona obajena je  2017. godine, a istraga se proširuje na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je odgovorna za isto kazneno djelo. Sumnja se kako je “odgovorna za kazneno djelo opasnog izvođenja građevinskih radova”.

Istaknuta je odgovornost trojice okrivljenih, Rukavine i Starmanom koji su uhapšeni 11. avgusta te su izjavili kako se ne osjećaju krivim. Uz njih je istaknut i trećeokrivljeni 64-godišnjak.

Navedeno je opisano u saopštenju objavljenom na mrežnim stranicama ovog državnog odvjetništva 14. septembra 2019.

Posljedica postupanja okrivljenika bilo je smrtno stradavanje trojice zaposlenika Hidroelektrane Dubrovnik u požaru 10. januara 2019. i nastalom velikom materijalnom štetom.
U nastavku istražnog postupka provodi se dopuna vještačenja uzroka požara i hemijskog vještačenja.

Podsjetimo, u požaru 10.  januara 2019. u HE Plat nestala su tri radnika koji su nakon opsežne potrage pronađeni mrtvi.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: